Rapparen skådisdebuterar i pjäs om mammor

Uppdaterad 2021-03-23 | Publicerad 2021-03-21

Yoel Ismo gör sin skådisdebut på Uppsala stadsteater.

18 år gammal förlorade han sin mamma. Nu gör Uppsalarapparen Yoel Ismo sin skådespelardebut i pjäsen "Min mamma" på Uppsala stadsteater.

En pjäs som är en hyllning till alla mammor och som specifikt utforskar relationen mellan unga män och deras mödrar.

– Uppsfostrandet av män och pojkar kan vara ett jävligt tufft arbete, säger artisten.

Teaterscenen är tidigare obeträdd mark för rapparen Yoel Escanilla – mest känd under aristnamnet Yoel Ismo. Fram tills nu. I skrivande stund är han inne i andra veckan av repetitioner av pjäsen ”Min mamma”:

– Idag repar jag och Gloria Tapia, som spelar mamman i pjäsen, tillsammans – så ensemblen är fullskalig. Och det är jättejätteroligt. Jag har alltid velat skådespela, alltid tänkt att det är något som jag vill prova på.

Baseras på intervjuer med unga män

Pjäsen "Min mamma" är skapad av Affe Ashkar som även regisserar. Regissören ville göra en föreställning som hyllade mammor och frågade Yoel om han ville vara en del av skapandeprocessen. Sen var de igång. De började med att intervjua 15 unga män mellan 16 och 30 år om relationen till sina mammor.
– Frågorna som ställdes var till exempel: Vad tänker du på när du hör ordet "mamma"? Berätta om någon gång när du har gjort din mamma besviken? Och sen den här, som många tyckte var svår att svara på: Berätta om en gång när din mamma har gjort dig besviken? Där upptäckte vi ganska snabbt att mamma har en helig plats för många män.

Intervjuerna mynnade sedan ut i pjäsen ”Min mamma” skriven av Seluah Alsaati om unge Pablo (som spelas av Yoel Ismo) och hans mamma, och deras nära relation.

Förlorade sin mamma

Yoels egen mamma dog när han bara var 18 år, en kort tid efter att han tog studenten.

– Hon hade haft problem med hälsan en tid under gymnasiet. Vi bodde själva. Hon dog plötsligt i en stroke. Den dagen hade jag fått mitt första jobb och skulle komma hem och berätta för henne att jag blivit anställd. Det var väldigt traumatiskt förstås. Hon är en stor del av mig och mitt liv, hon var min största förebild.

Han berättar att han tänker på sin mamma både mycket och lite under arbetet med pjäsen.
– Det är mycket som är nytt: repliker och textbehandling och tankar kring den här unga killen som jag gestaltar, så ibland tänker jag inte på min egen historia alls. Men så när jag zoomar ut och betraktar projektet så slår det mig hur fint, stort och nära det är. Då kan de bli känsligt förstås. Det är väldigt fint. Jag är faktiskt en av de 15 männen vi intervjuade. Jag intervjuade mig själv. Så en del scener, som när mamman kommer på Pablo med att röka, är väldigt nära mitt eget liv.

Han tror att den manliga könsrollen gör att relationen mellan unga män och deras mammor spännande att utforska.

– Jag kanske generaliserar men utifrån intervjuerna och min egen uppfattning så kan den manliga könsrollen göra det svårt för många män att visa sårbarhet. Men med mammor är det alltid annorlunda. Med morsan kan vi vara sårbara utan att det är riskfyllt. Uppsfostrandet av män och pojkar kan vara ett jävligt tufft arbete och många unga män kommer nog kunna relatera till pjäsen.

Föreställningen "Min mamma" har premiär 23 april och kan ses digitalt. Pjäsen kommer att ges som en digital föreställning för gymnasieelever och niondeklassare i hela Sverige.