Så rullas vaccinet ut till svenskarna – redan i julhelgen

Publicerad 2020-12-17

De stora leveranserna av vaccin väntas komma i januari.

Men redan till julafton kan 9 750 doser skickas ut till alla EU-länder.

– Vid den första leveransen får alla samma antal, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till VG.

Den första leveransen av vaccin kommer vara lika i antal för alla länder i Europa - 9,750 doser.

Om Pfizer-vaccinet godkänns vid EU-mötet den 23 december kommer doserna att skickas ut på julafton. Det bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till VG.

Oavsett antal invånare, som Tyskland med sina 83 miljoner och Sverige med 10 miljoner, kommer det vara knappt 5 000 personer som kan vaccinera sig i varje land.

– Vid den första leveransen får alla samma antal. Alla får två stora kartonger, var och en innehåller fem kartonger. Så det kommer att finnas totalt tio kartonger med 975 doser i vardera, säger Richard Bergström till tidningen.

En lastbil utanför Pfizers fabrik i Belgien.

Den första vaccinleveransen ska vara symbolisk och blir därför lika för alla EU-länder. Men nästa kommer däremot ske efter befolkning.

– Sedan kommer det att förstärkas när vi får mer kapacitet och fler vacciner, säger Richard Bergström.

Målet i EU är att alla länder ska börja vaccinera samtidigt den 27 december, har den tyska hälsoministern tidigare rapporterat till Reuters.

Men i och med att de första doserna kan komma att skickas redan den 24 december, så innebär det att länder eventuellt kan börja med vaccinationer innan dess.

– Det beror på hur man organiserar det. De kan komma under helgen, så det är upp till varje land om de vill ringa in personal, säger Bergström.

Ordinarie leveranser startar i januari

Från januari kan fler ordinarie leveranser starta om godkännandet i EU går igenom. Men då är det inte säkert att alla länder får leverans samma dagar.

– Det kan vara så att det skickas till ett land på en måndag, ett land på tisdag och till exempel de nordiska länderna på onsdag, förklarar Bergström.

För DN har vaccinsamordnaren bekräftat att det skett en nedjustering på cirka 15 procent av de första vaccinleveranserna till Sverige. Knappt 350 000 doser väntas nu levereras i januari.

– Det är så att Pfizer, som är först fram, har haft problem att leverera till alla länder. Exempelvis USA och England. Och det som skulle ha producerats i december blev inte så mycket som de hade trott. Så vi får lite lägre antal doser, men vi får tillbaka det sen även om det tar lite längre tid, säger han till DN.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS