Tegnells värstingländer – de pekas ut

Coronaviruset breder åter ut sig över Europa

Uppdaterad 2020-10-16 | Publicerad 2020-10-15

Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Spanien.

Det är de europeiska länderna som har den största och mest oroande smittoökningen just nu.

– Vi ser en andra våg, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Världshälsoorganisationen gick i dag ut med en alarmerande varning: antalet dödsfall med covid-19 i Europa kan bli fyra eller fem gånger högre än de var i april om bara några månader. Detta efter den högsta veckosiffran någonsin över nya coronafall.

Under Folkhälsomyndighetens pressträff bekräftar statsepidemiolog Anders Tegnell bilden.

– Det blir tyvärr allt mörkare. Mycket talar för att även det här kommer bli en rekordvecka på internationell nivå. Inget talar för att det här kommer att lugna sig.

Vi ser en andra våg, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, som tidigare inte velat prata om en andra våg av virusutbrottet, konstaterar nu att det är det som sker.

– Det finns flera länder där man måste säga att de befinner sig i en andra våg, Frankrike, Spanien och Nederländerna, säger Tegnell.

Även om smittan ökar även på hemmaplan, där andelen som testar positivt för covid-19 exempelvis stigit från 1 till 3,2 procent, menar Tegnell att Sverige inte drabbats av en andra våg.

– Det kräver en omfattande smittspridning i stora delar av landet, det ser vi inte i Sverige.

Coronatest i Tyskland.

”Ökande dödstal kan komma i fler länder”

Tegnell framhåller att de ökande smittotalen i Europa inte nödvändigtvis är så skräckinjagande som de kan te sig eftersom länderna samtidigt ökat sin testning. Men han konstaterar att Nederländerna drabbats av en dramatisk uppgång av fall. Från den 5 september, där antalet nya bekräftade dygnsfall var 744, har kurvan i princip gått spikrakt uppåt, till 6 844 nya smittofall den 13 oktober.

Frankrike, där man i går utlyste nationellt hälsonödläge, är ännu värre drabbat.

– Där kan man se tendens till att också dödsfallen börjar öka, tyvärr. En del signaler talar för att ökande dödstal kan komma i fler länder.

Bland våra grannländer sticker även Danmark ut med fortsatt ökande smittspridning. På onsdagen registrerades 430 nya bekräftade fall. Totalt har 34 023 personer bekräftats smittade i landet. Något som än så länge inte avspeglas i dödstalen, som är relativt låga med 677 fall.

Europaansvarige Hans Kluge.

Kan rädda hundratusentals liv

På bara tio dagar har antalet nya bekräftat smittade ökat med en miljon personer, från 6 till 7 miljoner virussmittade i Europa, enligt Världshälsoorganisationen.

Men WHO:s Europaansvarige Hans Kluge säger att förutsättningarna för att hantera viruset nu är bättre.

– Pandemin i dag är inte densamma som pandemin då – inte enbart utifrån smittspridningen men i hur vi är rustade att hantera den, säger han till The Guardian, och nämner bland annat att dödsfallen i dag är färre jämfört med antalet smittade samt de hårdare restriktioner som införts i flera av de utpekade länderna.

– En systematisk och mer utbredd användning av munskydd, som snarare bärs av 95 procent än de 60 procent som bär dem i dag, skulle tillsammans med skärpta regler för folksamlingar på offentliga och privata platser, kunna rädda 281 000 liv fram till den 1 februari, säger Kluge.

Polisen kontrollerar en pub i Tyskland.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen