Ytterligare två dödsfall – över 9 000 har smittats i Skåne

Publicerad 2020-10-28

Ytterligare två personer med konstaterad covid-19 har dött i Skåne.

Samtidigt ökar smittan – och därför har lokala restriktioner införts i regionen.

– Det låter kanske likadant, men det här är en nivå till. I praktiken handlar det om att alla måste hjälpas åt, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Totalt har nu 292 personer avlidit efter att ha smittats av coronaviruset i regionen. Två dödsfall har tillkommit sedan i går, och dödsfallen skedde enligt regionens statistik nu i veckan.

Enligt regionens senaste siffror har 338 nya fall konstaterats det senaste dygnet. Nu har totalt 9 012 personer konstaterats smittade sedan pandemins utbrott. Totalt vårdas 56 personer med covid-19 på sjukhus i regionen, en färre än i går men markant fler än i början på förra veckan.

Den drastiska ökningen av antalet personer som vårdas på sjukhus fick regionen att under tisdagen införa nya lokala restriktioner i regionen.

– Läget i Skåne är allvarligt. Vi uppmanar alla att följa de skärpta råden. När det gäller skolorna så är det i dagsläget inte aktuellt att införa distansundervisning. Det är inte heller aktuellt att återinföra ett generellt besöksförbud inom den kommunala äldreomsorgen, men vi följer utvecklingen noga. Vi vädjar till alla att bidra, så vi inte behöver vidta än mer kraftfulla åtgärder, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Efter gårdagens presskonferens kom frågor kring de egentliga skillnaderna vad gäller de nya restriktionerna och tidigare råd.

Vad är den viktiga skillnaden i praktiken på de restriktioner som införs nu? 

– Det är lite på detaljnivå. I de allmänna råden trycker man inte lika tydligt på det här med butiker och köpcentrum och med kollektivtrafiken. Det låter kanske likadant, men det här är en nivå till. I praktiken så givetvis handlar det om att alla måste hjälpas åt och att vi markerar vad vi särskilt är oroliga för i den här situationen, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander till Aftonbladet.

Alf Jönsson, regiondirektör och Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare under tisdagens presskonferens.

Ansvaret läggs fortfarande mycket på individen. Är det aktuellt att införa till exempel vite som ges nu till krogar, även för andra aktörer som butiker eller kollektivtrafik?

– Det finns ingen lagstiftning som stöder den typen av aktivitet, men sen kan man ju genom att avråda folk från att gå i en affär eller göra olika saker. Indirekt kan man påverka stort, förutsatt att man får en följsamhet hos befolkningen.

– I de här lokala råden så trycker man väldigt starkt på att verksamheter är skyldiga att göra allt de kan för att sprida exempelvis öppettider och besök och därmed undvika trängsel. Sen finns det digitala lösningar, man får försöka se till att man kan handla digitalt, se konserter och teater digitalt samt undervisa digitalt.

Mer begränsade öppettider, är det aktuellt? 

– Tvärtom snarare, det kan vara bra att öka öppettiderna så att man kan sprida sina besök, har man för tajta öppettider så blir det kanske trängsel då, det är bra om man kan sprida ut, säger Eva Melander.

Vad kan man säga till de som går ut och festar? Ska man gå ut?

– Det är precis det vi pratar om, det är inte bara privata fester utan även privat festande, när man är ute och rör oss på det viset och dricker öl eller vin eller så så blir det gärna också så att man kanske blir lite mer oförsiktig. Vi vill inte ha en lockdown och stänga nattklubbar och restauranger och så vidare, utan det handlar om att minska på det totala trycket av trängsel och umgänge mellan människor som man vanligtvis inte umgås med. Så det är en svår balansgång. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln