Margareta, 72, vill välja vaccin – rädd att hamna sist i kön

SKR: Detta händer om du tackar nej

Uppdaterad 2021-04-15 | Publicerad 2021-04-14

Trots oro kring biverkningar får svenskarna inte välja vilket coronavaccin de ska få.

En av dem som känner vanmakt och rädsla inför vaccineringen är Margareta, 72, från Stockholm.

– Det känns som att man chansar lite med oss äldre eftersom att om vi skulle bli sjuka så skulle vi ändå dö.

I takt med att alltfler svenskar erbjuds vaccinering mot covid-19 har även larm om misstänkta allvarliga biverkningar duggat tätt – något som fått flera svenskar att själva vilja välja vaccin.

Flera personer har under veckan hört av sig till Aftonbladet och uttryckt rädsla över att själva inte få välja vaccin, och därmed en oro över att riskera att hamna sist i kön om man tackar nej.

En av dem är Margareta, 72, från Stockholm. Hon beskriver en känsla av vanmakt inför att erbjudas ett vaccin hon inte vill ha.

– Det känns lite hotfullt att veta att om man inte accepterar det som erbjuds så hamnar man sist i kön. Det är i alla fall det som vårdcentralerna har sagt till mig och mina bekanta när vi ringt.

Margareta, 72, vill själv få välja vaccin.

”Känns som att de chansar med oss äldre”

Margareta beskriver även rädslan för eventuella biverkningar mellan första och andra dosen – en tidsperiod på nästan tre månader.

– Det är sådant man funderar på också, om man orkar bära en sådan ångest.

Samtidigt vittnar hon även om en frustration kring hur samhället behandlat de äldre under pandemin.

– Det känns som att man chansar med oss äldre eftersom att om vi skulle bli sjuka så skulle vi ändå dö. Det framstår som att vi äldre inte har något val, utan tvingas ta det vaccinet som erbjuds fast vi är rädda.

– Det gör att jag känner mig tilltryckt.

Vårdcentralerna kan inte lova att man får välja vaccin, enligt Emma Spak.

Trots att man inte har rätt att välja så har både Margareta och flera av hennes vänner inför vaccinationerna försökt att få svar om vilket vaccin som erbjuds.

– En bekant ringde sin vårdcentral och frågade vad de hade för vaccin, fast hon hade tid på en vaccinationsmottagning. När de svarade att de hade Moderna valde hon att boka av den andra tiden.

– Jag tror att folk just nu försöker att hitta olika listiga sätt för att försöka ta reda på vad de ska få för vaccin, för att kunna våga vaccinera sig.

SKR: Hamnar inte sist

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger till Aftonbladet att det inte finns någon generell bestämmelse kring hur det fungerar om man väljer att avstå vaccin på plats.

Dock hamnar man inte automatiskt sist i kön.

– Personen tillhör ju fortfarande sin prioriterade grupp och ska erbjudas vaccination. Man tas inte bort från någon lista och per automatik hamnar sist. Däremot är ju premisserna fortfarande detsamma – att man inte har rätt att välja vaccin. Så även om du väljer att boka en senare tid så kommer förutsättningarna att vara desamma, säger hon och fortsätter:

– Det går helt enkelt inte att ha den typen av valfrihet. Även om en mottagning eller vårdcentral har tillgång till flera vaccinsorter så kan de redan vara uppbokade för dos två eller specifika riskgrupper.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner.

Så om man själv önskar att välja vaccin så finns risken att man får vänta, och därmed kan hamna långt bak, trots att man tillhör en prioriterad grupp?

– Väljer man att avstå vaccination, exempelvis för att man inte vill ha en viss typ av vaccin, så kan man få vänta tills att alla vaccinationerna är klara, och därmed hamnar du i slutet av vaccinationsprocessen. För det är först då jag tror att vi kommer att ha tillräckligt med vaccin så att man eventuellt kan erbjuda den valfriheten.

Spak: Finns en risk

Emma Spak säger att man därför ser att invånarna tar de vaccin som de erbjuds.

– Om man väljer att vänta så ska man ju ställa det mot den stora risken att bli smittad och kanske allvarligt sjuk. Därför är det extremt viktigt att man tar det vaccin som erbjuds då alla vaccin som erbjuds ger ett väldigt bra skydd mot covid-19.

Vaccinampull av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Hon poängterar samtidigt att det finns en annan viktig aspekt att ta hänsyn till om man avbokar.

– För varje gång som en person säger nej eller avbokar med kort varsel så finns det en annan person som inte blir vaccinerad. Det finns även en risk att man behöver kassera doser, och därmed en risk att de som vill vaccinera sig inte kommer framåt i kön.

Olika besked i regionerna

På frågan hur regionerna informerar invånarna om vilket vaccin de ska få säger hon att det varierar.

– Vad man har för möjligheter att informera invånarna innan ser olika ut. I en del regioner aviserar man vilket vaccin som kommer att erbjudas i samband med tidsbokningen medan andra inte har den möjligheten utan där får man information om vilket vaccin man erbjuds på plats.

Trots oron kring att inte kunna välja vaccin så har regionerna generellt sett haft få avbokningar, enligt Emma Spak.

– Om det exempelvis skrivits mycket i media så kan det komma en del avbokningar innan det blivit klarhet i frågan och det finns en del oroliga individer, men det verkar variera ganska mycket i regionerna som genomför väldigt många vaccineringar varje dag.