Regelbundna tester för alla – så ska Danmark kunna öppna upp igen

Publicerad 2021-02-18

Danskarna måste vänja sig vid att coronatesta sig två gånger i veckan, oavsett symtom.

Med tio miljoner snabbtester hoppas landet snart kunna öppna upp igen.

– Vi hoppas kunna öppna samhället gradvis igen efter den 1 mars, säger hälsominister Magnus Heunicke.

Regelbundna coronatester för i stort sett alla danskar är vägen som statsminister Mette Fredriksen och hennes stab valt för att landet ska återgå till en ny slags normalitet, enligt en lång intervju med statsministern i danska tidningen Berlingske.

Landet har redan från start legat före sina nordiska grannar vad gäller vaccinationstakten. 3 procent av befolkningen uppges enligt Euronews vara färdigvaccinerad mot covid-19, att jämföra med Sveriges 1,9 procent. Men flera åtgärder väntas tas innan landet öppnar upp igen. Under en pressträff med regeringen sa hälsoministern Magnus Heunicke att Danmark inte fått tillräckligt med vaccin och att de arbetade hårt för att öka leveranserna.

I stället tar danskarna nu till ett nytt snabbtest för att kunna öppna upp samhället igen.

Miljontals snabbtester ska göra att Danmark kan öppna landet.

Miljoner nya snabbtester

– Vi har gjort en dansk bedömning av testerna och de är lika bra som de vi vant oss vid, säger Heunicke.

Till mångas lättnad behöver de nya provtagningspinnarna inte föras längre upp i näsan än två-tre centimeter. Att de skulle vara mer behagliga än nuvarande tester, som måste tas längre upp, anses positivt med tanke på att gemene dansk nu väntas behöva testa sig två gånger i veckan, oavsett om hen varit utsatt för någon smittorisk eller känner några symtom.

– Vi ser testkapaciteten som en förutsättning för att kunna öppna, säger justitieminister Nick Hækkerup.

400 000 av dessa tio miljoner snabbtester har redan anlänt, resten väntas komma de närmaste veckorna. Just nu finns det 55 platser för danskarna att snabbtestas på men de väntas öka snabbt och bli hundratals.

Regeringen hoppas nu att både vuxna danskar och äldre skolelever, som ännu inte återvänt till skolan, ska testas regelbundet framöver. Behovet väntas ligga på cirka 160 000 tester dagligen, bara för skoleleverna. Just nu ligger den totala testkapaciteten på 200 000 tester dagligen.

Mette Fredriksen hoppas att snabbtester ska bli vägen till att öppna samhället.

Hoppas på den 1 mars

– De kontinuerliga testerna kan vara den nyckel som öppnar skoldörrarna, så det är viktigt att vi får en ordentlig strategi, säger utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på presskonferensen.

Äldre skolelever är en av de första grupperna som skulle kunna få återgå till en mer eller mindre normal vardag igen, liksom mindre butiker som snart kan få öppna igen.

– Vi hoppas kunna öppna upp samhället gradvis efter den 1 mars, när de nuvarande restriktionerna löper ut, säger hälsominister Magnus Heunicke.

Men det positiva beskedet kommer med en brasklapp: utvecklingen måste först gå åt rätt håll. Heunicke inväntar också ytterligare expertutlåtanden för att kunna fastställa ett datum.

– Det ser bra ut, men vi måste vänta in de konkreta resultaten. Vi kan inte utesluta att öppningen blir regional i stället för nationell. Då får vi se var den brittiska mutationen inte är så utspridd, säger Magnus Heunicke.

 

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen