Tre åtalas för vapenbrott – rapvideo bevisning

Publicerad 2021-07-15

12-åriga Adriana sköts ihjäl i augusti förra året.

Nu åtalas tre män för grovt vapenbrott som kopplas till mordet.

En av de åtalade är en rapartist och mordvapnet förekommer i en musikvideo.

Tre män åtalas för synnerligen grovt vapenbrott, sedan de innehaft minst fyra skarpa skjutvapen. Ett av vapnen användes senare vid mordet på 12-åriga Adriana.

Åtalet har lämnats in vid Attunda tingsrätt under torsdagsförmiddagen. Tre män, 29, 26 och 22 år och hemmahörande i Vårby söder om Stockholm respektive Västerås, åtalas för synnerligen grovt vapenbrott mellan den 30 juli och 1 augusti förra året.

29-åringen pekas av polisen ut som en “tongivande kriminell aktör” inom nätverksbaserad brottslighet. Han ligger i en djup konflikt med det så kallade Vårbynätverket, medlemmar därifrån dömdes så sent som i går för ett mordförsök på 29-åringen.

Bilder på vapnet visades i rapvideo.

Användes vid Adriana-mordet

Flera av vapnen har också kommit till brottslig användning, däribland en AK-47:a som senare användes vid skjutningen vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka den 2 augusti då Adriana mördades.

Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan för skotten, men har inte berättat vem eller vilka som skotten var menade för.

Både vapnen och den bil som användes vid mordet på flickan har använts vid inspelningen av en musikvideo, som åberopas som bevisning. Videon lades upp på nätet den 28 augusti, alltså efter mordet på flickan.

I videon syns enligt stämningsansökan flera vapen, vad som verkar vara narkotika, patroner samt telefoner med olika krypterade tjänster. De tre åtalade männen syns också i musikvideon, enligt bevisföringen för åtalet.

Vapnen som männen hanterat ska även ha använts vid andra mordförsök, enligt åtalet.

Åtta misstänkta

Totalt är åtta personer misstänkta för brott i samband med mordet på Adriana.

Vid sidan av utredningen om grovt vapenbrott pågår en mordutredning där fem personer är häktade misstänka för mordet på Adriana.

Samtliga fem har kopplingar till inspelningen av musikvideon och fyra av dem syns delta i musikvideon.

En person sitter frihetsberövad i Sverige. En annan person, som greps i Spanien, kommer överlämnas till Sverige.

Tre personer är häktade i sin utevaro. Samtliga personer är män i 20–25-årsåldern.

Polisen efterlyser också ytterliga information om mordet.

– Vi förutsätter att det finns personer som har kunskap om mordet och gärningsmännen som ännu inte har kontaktat polisen – vi uppmanar alla som har kunskaper i ärendet att höra av sig. Vi önskar särskilt upplysningar om de vapen som förekommer i musikvideon i anslutning till den vita Audin, eftersom dessa ännu inte är anträffade, säger polisens utredningsledare Lukas Molander, i ett pressmeddelande från polisen.