USA: ”Putin beordrade påverkanskampanj mot presidentvalet”

Uppdaterad 2017-01-07 | Publicerad 2017-01-06

Nu offentliggörs USA:s hemliga rapport om Rysslands propagandakampanj mot presidentvalet.

Slutsatsen: ”President Vladimir Putin beordrade en påverkanskampanj mot det amerikanska presidentvalet 2016”.

Enligt rapporten var deras mål att hjälpa Donald Trump vinna valet.

”Grov oaktsamhet av demokraterna att tillåta att det kunde ske”, skriver Trump på Twitter.

Under fredagskvällen, kort efter att blivande president Donald Trump informerats, släppte USA:s underrättelsemyndigheter sin tidigare hemliga rapport om den ryska attacken mot presidentvalet.

I rapporten som offentliggjorts slår de återigen fast att Ryssland låg bakom hackerattackerna mot det Demokratiska partiet och andra organisationer med kopplingar till valet. Och att landet bedrivit en propagandakampanj mot USA – och Hillary Clinton.

”Vi bedömer att Rysslands president Vladimir Putin beordrade en påverkanskampanj mot presidentvalet i USA 2016. Rysslands mål var att underminera allmänhetens förtroende för den demokratiska processen i USA, svartmåla Hillary Clinton och skada hennes chanser att bli vald och hennes möjlighet att bli president.” står det i rapporten.

Nu svarar Trump på Twitter.

"Grav oaktsamhet av Democratic National Committee att tillåta att hackning kunde ske. Republican National Committee hade starkt försvar!"

”Försökt påverka demokratin”

Som fortsätter:

”Vi bedömer vidare att Putin och den ryska regeringen utvecklar en tydlig preferens för den valde presidenten Trump”.

Underrättelsemyndigheterna i USA slår fast att Ryssland bedrivit ett propagandamaskineri på en mängd olika plan. I rapporten beskriver de hur den ryska underrättelsetjänsten genomför ”cyberoperationer mot mål kopplade till presidentvalet 2016, mål kopplade till USA båda stora politiska partier”.

De beskriver hur den ryska underrättelsetjänsten GRU troligen tog sig in i det Demokratiska partiets servrar från sommaren 2015 till 2016. Enligt rapporten har GRU kommit över stora mängder data från servrarna, data som de enligt rapporten sedan via olika aktörer spridit till bland annat Wikileaks.

Ska ha använt betalda nättroll

De ska utöver hackerattacker bland annat ha använt sig av sina statsstyrda mediekanaler som RT och Sputnik för att försöka påverka förtroendet för den amerikanska demokratin.

Ryssland ska enligt rapporten i stor utsträckning också ha nyttjat olika sociala medier och andra nätkanaler i samma syfte, bland annat betalda nättroll.

Enligt rapporten förberedde sig också de ryska aktörerna för ett valresultat där Hillary Clinton skulle stå som vinnare och USA:s 45:e president – en nätkampanj under namnet ”#DemocracyRIP”.

Ungefär ”Vila i frid demokratin”.

”Ställa Clinton i dålig dager”

I rapporten skriver de att ”baserat på aktivitet i sociala medier så hade Kreml-vänliga bloggar på valnatten förberett en Twitter-kampanj, #DemocracyRip, om minister Clinton skulle vinna”.

En slutsats i rapporten är att Ryssland valt att hjälpa Donald Trump att bli president. ”Vi bedömer också att Putin och den ryska regeringen har försökt hjälpa blivande president Trumps chanser när så har varit möjligt genom att misskreditera minister Clinton och offentligt ställa henne i dålig dager jämfört med honom. Alla tre myndigheter håller med om den bedömningen.

De tre berörda myndigheterna som ligger bakom rapporten är CIA, FBI och NSA.

I en framåtblickande del av rapporten skriver de amerikanska spionorganen att den är typen av påverkanskampanjer kommer att användas igen av Ryssland, rapporten beskriver det som ”det nya normala”.

”Vi bedömer att Moskva kommer att dra nytta av lärdomar från kampanjen riktad mot det amerikanska presidentvalet för att i framtiden påverka USA och omvärlden, inkluderat amerikanska allierade och deras valprocesser”, står det i rapporten.

”Framgång i att påverka debatten”

CIA, FBI och NSA skriver i rapporten att Ryssland har använt sig av samma metoder som de riktade mot det amerikanska presidentvalet ”för att försöka påverka val i Europa”.

De amerikanska underrättelsemyndigheterna bedömer också att Ryssland kommer fortsätta utveckla och nyttja den här typen av propagandaapparat för att uppnå sina syften. Dels för att de bedömer att det är ett relativt lätt sätt att nå målen, dels för att det sker utan ”nämnvärd skada för ryska intressen”, enligt rapporten.

”Vi bedömer att den ryska underrättelsetjänsten kan se sin kampanj för att påverka valet som åtminstone en kvalificerad framgång på grund av den upplevda förmågan att påverka den offentliga debatten.” står det i rapporten.

ANNONS