Efter Pompeobesöket – Nordkorea kallar USA ensidiga gangsters

Av: Cornelia Mikaelsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Tonläget mellan USA och Nordkorea har hårdnat efter ett toppmöte i Pyongyang.

Nordkorea beskriver nu USA:s krav på en kärnvapennedrustning som: ”Ensidigt och gangsterliknande”, enligt The New York Times.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har dock en helt annan uppfattning om mötet.

Efter USA:s utrikesminister Mike Pompeos besök i landet i öst kallar Nordkorea de amerikanska kraven för ”rovgiriga”.

Uttalandet står i stark kontrast till hur Mike Pompeo själv uppfattade mötet. Han beskriver dagarna i Nordkorea som ”mycket produktiva”.

Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYR N

– Det är komplicerade frågor, men vi gjorde framsteg i nästan alla centrala frågor. På vissa håll stora framsteg, och på andra återstår arbete, sade Mike Pompeo.

Bara några timmar efter Pompeos uttalande riktade Nordkoreas utrikesminister hård kritik mot USA.

Han menar att USA:s attityd under mötet förstörde den positiva anda som har präglat relationen mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

– USA:s attityd och position under förhandlingarna på fredagen och lördagen var mycket beklagliga, sade Nordkoreas utrikesminister i ett uttalandet, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYR N

Heather Nauert, USA:s utrikesdepartements talesperson, har tidigare sagt att USA och Nordkorea har skapat arbetsgrupper för att hantera nedrustningen av Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Det här mötet är mycket viktigt för oss eftersom det är det första på hög nivå sedan det mellan våra ledare. President Trump är angelägen om att Nordkorea ska få en ljusare framtid, sade Pompeo innan mötena i Pyongyang.

Enligt The New York Times åkte Pompeo till Pyongyang för att Nordkorea skulle stå fast vid sina vaga löften om att nedrusta landets kärnvapenprogram.

Trots Nordkoreas kritik har landets ledare Kim Jong-un sagt att han vill upprätthålla den “vänliga relationen och förtroende” som uppstod med Donald Trump efter mötet i Singapore den 12 juni.

Publicerad: