Guldgossen Beto O’Rourke slagen av veteranen Ted Cruz i rysarval

Publicerad 2018-11-07

Demokraternas guldgosse Beto O’Rourke fick se sig slagen av Republikanernas Ted Cruz i kampen om en plats i senaten.

– Kvällens förlust kommer inte förminska vad jag känner för Texas eller det här landet, säger Beto O’Rourke som kallats ”den nya Obama” efter förlusten.

Han spås bli en av de stora demokratiska framtidsnamnen, med chans att bli presidentkandidat. Men det var veteranen Ted Cruz som tog platsen i senaten i stället för Robert Francis ”Beto” O’Rourke i ett av de delstatsval som fått störst uppmärksamhet i media. Av de hittills räknade rösterna har Cruz fått 51 procent, O’Rourke 48,2.

– Det här var ett val som handlade om hopp och om framtiden, folket i Texas har gjort gällande att vi vill ha en framtid med fler jobb, högre säkerhet och större frihet, säger Ted Cruz i sitt segertal.

47-årige Cruz är en veteran i sammanhanget. Han har suttit i senaten sedan 2013 och 2016 kandiderade han till presidentposten.

Republikanerna har starkt stöd i delstaten men demokraten Beto O’Rourke har nått framgångar med sin kampanj och vunnit offentligt stöd av bland andra sångerskan Beyoncé, som på Instagram kungjort att hon kommer rösta på honom.

46-åringen och trebarnspappan från El Paso i Texas blev viral när han tidigare i år stöttade amerikanska fotbollsspelare som går ner på knä i protest mot rasism och orättvisor mot afroamerikaner.

Beto O’Rourke, som under tidigt 90-tal spelade i punkbandet Foss, kallas ibland den nya Obama. På Twitter har han 700 000 följare och han har lyckats samla in rekordmycket pengar till sin kampanj.

Gratulerade Cruz

Efter valförlusten höll han ett känslosamt tal där han hyllade de som arbetat tillsammans med honom i kampanjen och uttalade ett ord som är bannlyst i amerikansk tv.

– Jag är så ”fucking” stolt över er.

– Kvällens förlust kommer inte förminska vad jag känner för Texas eller det här landet, säger O’Rourke.

Han fortsätter med att berätta att han talat med senator Cruz, gratulerat honom och frågat om det är något han kan göra för att se till att Texas är med och för landet samman i en tid av polarisering.

– Jag kommer att arbeta med honom och med vem som helst, när som helst, för att se till att på samma sätt som ni har varit här för mig, kommer vi vara där för er. Inte som republikaner eller demokrater, utan som Texasbor och amerikaner.