Lingon motverkar fetma

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lingon är fulla av nyttiga egenskaper – och de kan motverka viktuppgång. 
Det visar en studie som har gjorts på djur.

– De möss som fick lingon gick upp betydligt mindre i vikt, säger Karin Berger, fetma- och diabetesforskare vid Lunds Universitet till Ekot.

I testerna användes möss som lätt går upp i vikt och lagrar fett i kroppen, vilket anses kunna motsvara överviktiga människor som riskerar att få typ-2-diabetes.

Lingon sänkte blodsockret

Mössen delades in i grupper och de fick en fettrik kost. Alla utom en grupp fick dessutom äta olika sorters bär. De bär som studerades var lingon, blåbär, hallon,  blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acai.

Efter tre månader kontrollerades resultaten. Och det visade sig att de möss som åt lingon hade fått bäst resultat.

– Mössen som fick lingon var inte feta, de hade lägre blodsocker och det var inte lika insulinresistenta och de hade lägre inflammation i kroppen, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand vid Lunds universitet till Ekot.

Gick inte upp i vikt

Även svarta vinbär och blåbär hade god effekt för att motverka viktuppgång och risken för diabetes. Det bär som visade sig ha negativa effekter var det så kallade superbäret acai. Och forskarnas resultat visar att det brasilianska bäret bör förlora sitt epitet eftersom lingon är det bär som leder till viktminskning.

– De möss som fick lingon gick upp betydligt mindre i vikt. De gick upp drygt 20 procent mindre än de som fick fet kost utan tillskott av lingon, säger Karin Bergman, fetma- och diabetesforskare, till Ekot.

Forskarna vid Antidiabetic Food Centre vid Lunds Universitet vill nu gå vidare med resultaten för att se vilka ämnen det är som gör att lingon lindrar dåliga effekterna av fet kost. Och forskarna planerar även att göra om bärtestet, fast på människor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN