Fångarna strejkar – protest mot pengastopp

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-03-03

Fångar på flera anstalter strejkar efter att möjligheten att ta emot pengar från anhöriga stoppats. Arkivbild.

Fångar på flera anstalter i landet strejkar efter Kriminalvårdens beslut att stoppa pengainsättningar från anhöriga. Från anställda på anstalter och häkten kommer rapporter om frustrerade intagna. Men Kriminalvården bedömer att läget är under kontroll och säger att beslutet inte kommer att ändras.

Den 24 februari fick intagna på Sveriges häkten och fängelser information om Kriminalvårdens beslut att de inte längre får ta emot pengar från anhöriga eller andra personer utanför murarna. De nya reglerna börjar gälla den 29 februari. På flera anstalter strejkar fångar i protest mot beslutet.

Förra veckan arbetsvägrade fångar på sju anstalter men antalet intagna som strejkar har minskat.

– Antalet anstalter där man arbetsvägrar minskar successivt och är nu nere på fyra. Det avtar och det har inte inträffat några allvarliga incidenter kopplat till det här och vi har kontroll på läget, säger Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör till TT.

Facket: Har blivit påhoppade

Men enligt Per Sunneborn, fackordförande för ST inom Kriminalvården, har det varit många incidenter. Den upprördhet som beslutet väckt, förutom arbetsvägran, har lett till att personal på häkten och anstalter hamnat i svåra och ibland även farliga situationer.

– Det har i vissa fall tagit sig våldsamma uttryck. Det är personal som har drabbats och blivit påhoppade och skadade av intagna, säger han.

Personalen har också mött frustrerade anhöriga som upprörts av beslutet.

– De möter förvåning och ibland ilska när anhöriga inte får sätta in pengar, säger Per Sunneborn.

Kenneth Holm säger att han inte fått några rapporter om våld eller skadegörelse på anstalterna.

– Men det jag känner till är att det är en jobbig situation för medarbetarna där ute.

Lönlösa protester

Enligt Kenneth Holm har det förutom strejker även förekommit andra former av protester på anstalterna.

– Runt om i landet har det förekommit små missnöjesyttringar. Men inget som skapat någon oro eller påverkat säkerheten.

Varken strejkerna, protester eller den kritik som kommit mot beslutet från bland andra Advokatsamfundet har fått Kriminalvården att överväga att ändra den nya regeln.

– Nej, min uppfattning är att det här beslutet står fast. Jag för inga diskussioner om att det här skulle ändras, säger Kenneth Holm.

Följ ämnen i artikeln