Kunglig kris river upp känslor inom familjen

Julius Bengtsson/TT

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2020-01-12

Sprickan inom kungafamiljen har tagit sig olika uttryck. På vaxkabinettet Madame Tussauds flyttades avbildningarna av prins Harry och Meghan efter beskedet om att prinsparet vill lämna sina nuvarande roller. Kvar står endast avbildningen av drottning Elisabeth samt prins William och hans hustru Kate.

Prins Harry och hans hustru Meghans beslut att lämna sina nuvarande roller har lett till en konflikt i den brittiska kungafamiljen. Drottningen sägs vilja hitta en lösning inom kort och har därför kallat till ett krismöte. Schismen sätter familjerelationerna och de kungliga stadgarna på prov.

I linje med de brittiska tidningarnas förmåga att hitta fyndiga epitet på rubrikvänliga nyheter har prinsparets annonserade separation från hovet redan fått ett namn: Megxit. Ironiskt nog har den i veckan nästan lyckats konkurrera ut en annan skilsmässa av allmänintresse, nämligen det brittiska EU-utträdet.

Och att det som sker inom kungafamiljen är stort råder det inga tvivel om. Av det pressmeddelande som hovet skickade ut som svar på nyheten framgår att beslutet inte förankrats hos drottningen.

"Vi har förståelse för deras vilja att se saker på ett annat sätt, men det här är komplicerade frågor som kommer att ta tid att arbeta genom", lyder en uppmärksammad formulering i meddelandet, som av en politikredaktör på tv-kanalen Sky beskrivits som ett av de "mest aggressiva uttalanden från Buckingham Palace" han någonsin läst.

Prinsparet trivs inte

Knäckfrågorna inför krismötet är flera och handlar inte minst om ekonomi. Prinsparet har sagt sig vilja ha en självständig ekonomi men vill också behålla sina bostäder i slottet Windsor, en blandning av privatliv och de offentliga rollerna som är "giftig", enligt journalisten David McClure, som i en bok granskat kungafamiljens ekonomi.

– Hur kan du vara halvt inne, halv ute genom att ena veckan sköta dina plikter och den andra tjäna pengar på tv-framträdanden, föreläsningar och böcker? Det där är en väg kantad av faror, säger han till Press Association enligt nyhetsbyrån AFP.

Men förutom formalia handlar det givetvis också om känslor. Det har blivit alltmer uppenbart att varken prins Harry eller Meghan trivs i sina roller som kungligheter, skriver BBC:s hovreporter Jonny Dymond i en kommentar.

Med tindrande ögon sade de ja till varandra i samband med sagobröllopet för två år sedan. I dag framstår de som två individer som är olyckliga med sin livssituation, skriver Dymond – något som prinsparet själva talat öppet om.

"Blir ett prejudikat"

Även om de har uttryckt sitt fulla stöd till drottningen innebär separationsprocessen även att relationerna mellan kungafamiljens medlemmar hamnar i blixtbelysning. Inför krismötet skriver tidningen The Sunday Times bland annat om hur Harrys äldre bror, prins William, är ledsen över hur deras relation blivit allt sämre. Familjen är inte heller ett sammansvetsat lag längre, ska William ha sagt till en vän.

Oavsett hur familjedramat slutar är det uppenbart att det som nu sker kommer att få stora konsekvenser, enligt Jonny Dymond.

"Det kommer att bli ett prejudikat, ett sätt att hantera saker på som kommer att påverka andra medlemmar av kungafamiljen i flera år".

PODD Megxit - krisen i det brittiska kungahuset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om krisen i det brittiska kungahuset och varför Prins Harry och Meghan Markle vill lämna offentligenheten.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen