Vittnesmål om misshandel och tortyr från frisläppta i Belarus

Publicerad 2020-08-15

De staplades på hög, i en pöl av blod och avföring.

De tvingades klä av sig nakna, blev slagna och hotades med våldtäkt.

Nu kommer vittnesmålen från häktena i Belarus, där tusentals gripna demonstranter tvingats sova på golven i överfulla celler, utan varken mat eller vatten.

Under natten och morgonen har tusentals demonstranter som suttit i förvar släppts av polisen.

Utanför häktet i Minsk stod hundratals anhöriga och väntade på sina anhöriga tidigt på fredagsmorgonen, med mat, vatten, filtar – och tårar i ögonen.

Minst två demonstranter har dött och runt 6 700 har fängslats under de landsomfattande protesterna mot regimen efter söndagens ifrågasatta val i Belarus.

Inför fredagens möte mellan EU:s utrikesministrar valde president Lukasjenko att släppa fångarna och göra något så ovanligt som att be om ursäkt, åtminstone delvis.

Men vittnesmålen från de frisläppta demonstranterna talar sitt tydliga språk.

Många av dem vittnar om polisens övervåld och sociala medier svämmar över av berättelser om polisbrutalitet och tortyrliknande förhållanden, med bilder på blåslagna ben och kroppar.

– De fängslade alla, slog alla, flickor, killar, barn, som var 15,14, 13 år gamla. Det var en farfar, som var runt 70 år gammal tillsammans med oss, säger Sergei, en av de frisläppta demonstranterna till nyhetsbyrån Reuters.

Amnesty International har samlat in flera vittnesmål.

Ett kommer från demonstranten Katsyaryna Novikava.

Hon berättar för Amnesty att hon, tillsammans med 20 andra kvinnor, tvingas trängas och sova på golvet i en cell, avsedd för fyra personer.

I 34 timmar hölls de inspärrade, utan varken mat eller vatten. Enligt Katsyaryna Novikava ska flera av kvinnorna ha blivit hotade med att bli våldtagna av poliserna.

– De som tidigare har suttit anhållna berättar att häktena har blivit tortyrkammare, där demonstranter tvingas ligga i smutsen medan polisen sparkar och slår dem med batonger, säger Marie Struthers, chef för Amnesty i Östeuropa till BBC.

Anhöriga kramas om efter att demonstranter släppts från häktena.

Det kommer även vittnesmål om övervåld i polisbilarna.

Demonstranten Lina säger till Reuters att hon knuffades in i en piket och misshandlades.

– De sa: ”antingen följer du med oss i 15 dagar eller får stryk och släpps”. Och jag står ju här, så ni förstår vad jag valde, säger hon.

Den ryske journalisten Nikita Telizhenko, som själv suttit fängslad i tre dagar, berättar att han såg svårt skadade människor, med brutna armar och ben, inte bara lämnade utan medicinsk hjälp utan även utsatta för fortsatt misshandel av vakterna.

Han beskriver också hur människor staplades på varandra i en hög, i en pöl av blod och avföring. De fick varken tillåtelse att gå på toaletten eller ens röra sig och ändra position.

Inrikesministern Jurij Karajev har delvis bett om ursäkt för våldet under protesterna.

– Jag tar ansvar och ber om ursäkt inför de som slumpmässigt skadats, säger han.

Under eftermiddagens möte mellan EU:s utrikesministrar kom man överens om att ta fram konkreta förslag på sanktioner mot Belarus, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) till DN.

– Det motstånd vi kanske hade väntat oss från vissa håll har vi lyckats argumentera bort, säger hon till tidningen.

”Vi behöver ytterligare sanktioner mot de som brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter i Belarus”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen före mötet.

– Det som har skett i Belarus de senaste dagarna är totalt oacceptabelt och kräver en tydlig reaktion från EU, säger Tysklands utrikesminister Haiko Maas, enligt nyhtebyrån Reuters.