Ebbas videodagbok – inifrån sjukhuset

”Att ligga för döden kan framkalla fruktansvärd ångest”

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2020-04-27

Ebba Gyberg, 24, är nyutexaminerad sjuksköterska på infektionsavdelningen på Danderyd. Hon för videodagbok för Aftonbladet om hur det är att arbeta mitt under en pågående pandemi.

– Detta är mitt första riktiga jobb. Jag har aldrig sett någon dö – nu gör jag det nästan varje arbetspass.

Ebba Gyberg, 24, arbetar som sjuksköterska på infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus. Att hon skulle hamna mitt i en pandemi, som nyutexaminerad och på sitt första riktiga jobb, hade hon aldrig kunnat tro.

Ebba vårdar nu främst patienter med covid-19. På Aftonbladet kommer hon föra videodagbok och visa hur det är att arbeta på frontlinjen.

– Jag vill att resten av samhället ska få en inblick i det vi gör. Jag tror att det är svårt att förstå utan att faktiskt få se. Jag hoppas att det fyller en funktion som gör att man förstår varför riktlinjer och rekommendationer ser ut som de gör och vikten av att följa dem, säger hon.

På infektion hamnar de patienter som är positiva för covid-19 och behöver vård men inte intensivvård. De vårdas främst med syrgas.

– Vi har också börjat få in patienter från IVA som ska rehabiliteras. Man kan säga att de som ligger på infektion är patienter innan intensivvård, efter intensivvård och de som inte kan eller behöver intensivvårdas.

Ebba och hennes kolleger bär nu skyddsmask 90.

Döden har blivit vardag

På Ebbas avdelning har det dött många personer på kort tid. Hon har aldrig tidigare sett någon dö – nu är det vardag.

– Det är jättetufft. Samtidigt vet jag att jag har en jättejätteviktig roll. Alla känslor får komma sen, annars kommer jag inte kunna utföra mitt jobb ordentligt.

Infektionskliniken på Danderyds sjukhus har cirka 40 platser och de är nästan alltid fullbelagda. Åldern är blandad, de flesta har underliggande sjukdomar. Men inte alla.

De som är så sjuka att de inte skulle klara av att läggas in på IVA och sövas ner eller läggas i respirator ligger också på Infektionsavdelningen. De får palliativ vård.

– Vissa är medvetna om att det inte finns något mer att göra och att de ligger för döden. Det kan framkalla fruktansvärd ångest och ofta behöver de lugnande.

Ebba säger att det är tuffa prioriteringar just nu, som ibland kan få en att känna sig otillräcklig.

– Till exempel kan man ha tre väldigt sjuka patienter som samtidigt behöver en. Vem börjar man med när alla behöver en?

– Men man får inte glömma att många faktiskt blir friska och skrivs ut. Min jobbvardag är väldigt mycket upp och ner och det vill jag berätta om.

Se första avsnittet av Ebbas videodagbok i spelaren här ovanför.

Ebba, 24, arbetar som sjuksköterska på Danderyds sjukhus.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen