Sofias vädjan till Tegnell: Snälla, ta inte studenten från oss

Publicerad 2020-04-30

”Snälla, lyssna på oss studenter.” Så skriver Sofia, 19, i ett brev till utbildningsministern Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten.

Hon vill att de ska få en värdig student, och åtminstone få åka på flaken.

– Det finns alternativa lösningar, om ni bara vill lyssna på oss.

I vita mössor, med lite för mycket champagne i kroppen, brukar studenterna springa ut till familj och vänner. Runt hörnet: musik dundrande ur högtalare på ett flak som brukar ta ungdomarna på deras första färd ut i vuxenlivet.

Så blir det inte i år.

19-åriga Sofia från Sandviken är en av alla drabbade studenter. Hon har full förståelse för att studenten inte kommer att bli som den brukar. Studentfesterna är inställda och endast två anhöriga får ta emot när de springer ut. Men varför man måste förbjuda flaket har Sofia svårt att förstå.

– Det var det enda normala studentfirandet vi hade kvar. Det känns lite som dubbelmoral när restauranger och köpcentrum får vara öppna. Men flaket ska de förbjuda för att det är för många människor och att folk kommer gå och titta. Vi är bara 20–30 personer på flaket och visst, vi står tätt, men vi kommer ha umgåtts en hel vecka innan dess.

Sofia har skrivit ett brev till utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndigheten och uttryckt sin frustration över att ingen vill lyssna på dem och deras alternativa lösningar så att de kan få en värdig student.

– Jag har inte fått något svar. De säger att vi är vuxna och ska ta ansvar, men de vill inte lyssna på oss som vuxna. Hade de gjort det hade de förstått hur stor grej det är för oss istället för att bara ställa in allting.

Sofia från Sandviken vädjar till utbildningsministern Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten att inte ta studentflaket från dem.

Förstår att det kan låta egoistiskt

Sofia förstår att folk kan tycka att det låter egoistiskt när det pågår en pandemi i världen.

– Men det är en dag, en dag, vi får fira. Vi förstår att våra äldre inte kan komma och vi förstår att vi inte kan ha någon studentfest. Men polisen borde väl kunna skingra folksamlingar kring flaken eller så går man ut med rekommendationer att inte gå och titta på?

Studenten är det enda de pratar om i skolan. Men stämningen har gått från hoppfull till dyster.

– Vi sitter hemma och nästan gråter. Ingen vill fira sin student i höst eller ett år senare. Då har vi redan gått vidare i livet.

Om du fick säga något till Anders Tegnell om det här, vad skulle det vara?

– Jag ber er, snälla lyssna på oss studenter, flaket är det minsta problemet gällande studenten. Snälla, ta inte det enda hoppet vi har kvar ifrån oss. Det finns alternativa lösningar, det vet ni också.

Sofia, 19, vill att man ska lyssna på studenterna, och lyssna på de som de vuxna de faktiskt är.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS