Myndigheten: Gravida bör vara försiktiga

TT

Publicerad 2020-04-29

Gravida kvinnor med riskfaktorer bör vara extra försiktiga under coronakrisen, skriver Folkhälsomyndigheten.

Gravida kvinnor i Sverige ska inte utsätta sig för risken att smittas av coronaviruset, uppmanar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

"Folkhälsomyndigheten anser att det finns skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. En luftvägsinfektion i sen graviditet kan innebära risker för kvinnan", skriver myndigheten.

Gravida med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck bör vara extra försiktiga. Dessa personer bör rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina sociala kontakter utanför hemmet, lyder rådet.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger på en presskonferens att rekommendationen görs med anledning av att man fått rapporter om att ett antal gravida kvinnor med covid-19 behövt vårdas på IVA.

Enligt myndigheten har gravida dock generellt inte en högre risk än andra att bli svårt sjuka av covid-19.

– Det finns möjligen en viss ökad risk för gravida att bli allvarliga sjuka, den är väldigt liten och det är väldigt få fall vi pratar om. Vi har också ställt frågan till många länder som har väldigt många mer fall än vi och de ser ingenting. Det gör att vi känner oss rätt trygga, säger Tegnell.