Systrarna misshandlades på öppen gata

Uppdaterad 2020-07-20 | Publicerad 2020-07-19

Under natten till lördag misshandlades fyra personer – två kvinnor och två män i centrala Uppsala.

Händelsen har uppmärksammats på sociala medier och många har blivit upprörda över den till synes oprovocerade misshandeln.

Nu vill polisen få in fler vittnesuppgifter för att kunna reda ut vad som hänt.

– I det här fallet har vi ingen misstänkt, säger Åsa Wallentin, jourhavande förundersökningsledare.

Rebecca Andersson och hennes syster blev under fredagskvällen överfallna.

Rebecca Andersson hade under fredagskvällen hittat en barnvakt och tog tillfället i akt att gå på restaurang med sin syster och deras respektive. Tanken var att sällskapet skulle få en trevlig och rolig kväll tillsammans i centrala Uppsala.

Så blev det också till en början. Men när de två paren skulle gå hem fick kvällen en hemsk vändning.

– Våra män hamnade på efterkälke så jag och syrran gick ensamma. Då möter vi en kille som helt ”out of the blue” kallar oss för horungar, säger Rebecca Andersson.

Rebecca och hennes syster ifrågasatte varför mannen kallade dem för det. Då ska han ha sagt ”Jag är från Gottsunda och jag slår tjejer” och kastat sig på de två systrarna.

– Han slog och sparkade oss. När vi ramlade till marken stampade han mot våra huvuden, säger Rebecca Andersson.

När systrarnas båda män såg vad som hände försökte de ingripa men de blev stoppade innan de kom fram.

– Det kom en bil till torget och flera män hoppade ut ur bilen. Sen drog de sina bälten och började slå dem, säger hon.

Rebecca Andersson och systern uppsökte sjukhus, men fick inga allvarliga skador.

Hela händelseförloppet ska ha gått väldigt snabbt. Rebecca uppskattar att det kan ha tagit mellan 30 sekunder och en minut.

– Det var ordningsvakter på platsen och de kunde ingripa snabbt. De kallade på polisen som var där kort därefter, säger hon.

Rebecca Andersson och hennes syster fick åka till sjukhuset, men klarade sig utan allvarliga skador .

– Jag hade en lättare hjärnskakning och min syster fick sy två stygn. Vi klarade oss rätt bra men nu i efterhand har svullnaden börjat komma och vi får allt fler blåmärken, säger hon.

YB Uppsala på Twitter skriver att flera personer frihetsberövats efter händelsen. Men det stämmer inte enligt jourhavande förundersökningsledare Åsa Wallentin.

– Det måste ha blivit något slags missförstånd. I det ärendet har ingen blivit frihetsberövad och vi har ingen misstänkt, säger hon till Aftonbladet.

Hon bekräftar att det finns en anmälan om brott, misshandel och grov misshandel. Polisen i Uppsala har även inlett en förundersökning.

– Men eftersom vi inte har någon misstänkt finns det inte någon berättelse från andra sidan om vad som kan ha hänt, säger Åsa Wallentin.

”Vi känner oss inte speciellt manade att gå ut och ha en trevlig kväll efter det här”, säger Rebecca Andersson.

I anmälan till polisen beskrivs händelseförloppet ungefär så som Rebecca Andersson beskrivit det för Aftonbladet.

I polisrapporten står det att två poliser patrullerat runt i centrala Uppsala, som vanligt en fredagsnatt och att det trots corona varit ganska människor ute i omlopp, berättar Åsa Wallentin. Då såg polisen två kvinnor, en av dem låg på marken och den ena satt bredvid henne.

Flera personer stod runtomkring kvinnorna, och polisen hoppas nu att vittnen till händelsen ska höra av sig.

– Vi kontrollerade flera personer utifrån signalementet vi fått, vi försöker alltid hitta gärningsmännen direkt på plats. Men i det här fallet har vi ingen misstänkt, säger Åsa Wallentin.

Rebecca Andersson säger att alla fyra är chockade efter händelsen och att de just nu känner sig ganska otrygga.

– Vi känner oss inte speciellt manade att gå ut och ta en trevlig kväll efter det här. Det var ganska mycket folk i rörelse och om inte ens det hindrade det här så undrar man ju vad som gör det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln