Två av tre på Malmöskola klarade inte gymnasiebehörighet

Publicerad 2020-01-29

På Värner Rydénskolan i Malmö, klarade bara en av tre elever  gymnasiebehörighet i våras.

Skolresultaten i utsatta områden blir inte bättre – trots miljardstöd från regeringen.

Det visar tidningen Grundskolans granskning av slutbetygen i 60 utsatta områden.

Sämst reslutat har Värner Rydénskolan i Malmö.

På Värner Rydénskolan i Malmö, klarade bara en av tre gymnasiebehörighet i våras. Det innebär att 66,7 procent av skolans elever inte fick behörighet, vilket är det sämsta resultatet i Sverige. Siffrorna kan jämföras med genomsnittet för ladet, som i våras låg på 15,7 procent.

Samtidigt som PISA-resultaten visar att landet som helhet är på väg åt rätt håll när det gäller elevers kunskap i olika ämnen, har betygen i områden som klassas som utsatta av polisen, försämrats de fem senaste åren, visar undersökningen.

Värner Rydénskolan är inget undantag - för fem år sedan klarade hälften av eleverna gymnasiebehörighet, sedan dess färre för varje år.

Staten och kommuner har satsat miljarder för att elever i utsatta områden ska nå högre resultat i skolan - trots det har den nedåtgående betygsspiralen inte vänt.

– Pengar är en förutsättning. Men om de bara pumpas ut i ett system som inte fungerar eller tar hand om dem så är det bara konstgjord andning. Som första steg behöver vi ha en tydlig statlig finansiering och mer kontrollerat skolval, säger Per Kornhall, skoldebattör och fd undervisningsråd på Skolverket i en kommentar till tidningen Grundskolan.