Masskjutning i Thailand – minst 21 döda

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-08

Soldaten Jakrapanth Thomma dödade minst 21 personer när han öppnade eld i ett köpcentrum i Thailand.

Efter 17 timmar kom besked att han dödats.

Utanför gallerian fanns hans mamma som förgäves försökte få honom att ge upp.

Jakrapanth Thomma, 32, ska först ha dödat sitt befäl och två soldatkollegor vid en armébas för att sedan fly i ett stulet militärfordon.

Under tiden som han körde sköt han ut ur fordonet mot förbipasserande. Till slut kom han fram till köpcentrumet Terminal 21 i Korat, cirka 20 mil nordöst om Bangkok.

Där fortsatte han att skjuta urskillningslöst mot människor som flydde i panik.

Den senaste dödsiffran från myndigheterna talar om minst 21 döda och 33 skadade, rapporterar Reuters.

Vid 17-tiden, svensk tid, stormades köpcentrumet och ett hundratal människor kunde fly.

Under kvällen evakuerades gatuplanet och även plan ett, två och tre i jättegallerian och säkrades av polis och militär. Samtidigt gömde sig skytten i källaren.

– Vi närmar oss honom, sa ett polisbefäl till Reuters.

Sent på lördagskvällen kom nya rapporterar om skottlossning inne i gallerian samtidigt som fler skadade fördes ut. Det senaste dödsoffret var enligt Reuters en polis som deltog i ett stormningsförsök efter midnatt, svensk tid.

Polisens bild på stormningen.

– Polisen och militären har agerat tillsammans och har hjälpt hundratals människor från köpcentrumet, säger försvarsdepartementets talesperson Kongcheep Tantrawanit till Reuters.

Enligt uppgifter till Bangkok Post tog Jakrapanth Thomma minst 16 personer som gisslan i gallerian. Gärningsmannens mamma åkte dit för att övertyga honom att ge upp och medier på plats fick order av polisen att sluta sända live för att inte avslöja polisens insats.

Ett hundratal personer gömde sig undan soldaten inne i byggnaden, enligt den thailändska tidningen Manager Online.

Strax före 03.30 på söndagsmorgonen, svensk tid, bekräftade thailändska myndigheter att soldaten dödats inne i gallerian, uppger Reuters.

– Polisen har dödat angriparen räddat åtta personer som var gisslan. Vissa av dem var skadade, säger en säkerhetskälla till nyhetsbyrån.

Tiderna under dagen, samtidigt som han utförde dådet, laddade han upp bilder och filmer på sitt Facebook-konto som nu tagits ner.

I ett av sina inlägg skrev Jakrapanth Thomma att hade studerat den norske terroristen Anders Behring Breiviks liv, enligt bland andra The Mirror.

”Så trött, jag kan knappt röra mina fingrar”, skrev han också.

Hanna Göransson, 19, jobbar på en restaurang inne i köpcentrumet. Hon schemalagd på ett förmiddagspass och hann lämna jobbet innan masskjutningen inleddes.

– Man är självklart väldigt rädd, jag hade kunnat vara kvar, sa hon till Aftonbladet under eftermiddagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln