Slutanföranden i senatens riksrättsprocess

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-02-04 | Publicerad 2020-02-03

Senatens majoritetsledare, den republikanske senatorn Mitch McConnel går till sitt kontor efter att båda sidor haft sina slutanföranden i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump. På onsdag blir det omröstning.

Då båda sidorna i den historiska rikrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump höll sina slutanföranden i senaten på måndagen.

– Presidenten har inte gjort något fel, sade Pat Cipollone, som leder försvarssidan, till de 100 senatorer som ska avgöra Trumps öde i en omröstning på onsdag.

Cipollone avfärdade Demokraternas riksrättsprocess mot Trump som "helt och hållet politisk och partipolitisk".

– Vi litar på senaten.

Tidigare argumenterade Demokratrena för att presidenten måste fällas.

– Er plikt kräver att ni fäller president Trump, sade Jason Crow , kongressledamot som representerar Colorado.

– Hur många osanningar ska man tåla? När blir det en för mycket, frågade han senatorerna.

Riksrättsomröstningen kommer att äga rum klockan 16 på onsdag lokal tid (klockan 22 svensk tid). I senaten har Republikanerna en majoritet med 53 platser medan Demokraterna har 47. För att fälla presidenten – och därmed avsätta honom från ämbetet – krävs två tredjedelars majoritet, eller 67 senatsröster.

Demokraternas anklagelser mot Trump går i korthet ut på att han fryst militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell rival i höstens presidentval.