Sju procent av provtagna skåningar smittade

TT

Publicerad 2020-06-17

I Skåne vårdas totalt 54 personer på sjukhus för covid-19, varav 15 i intensivvård. 231 personer har avlidit. Arkivbild.

Provtagningen i Skåne ökar dag för dag, enligt smittskyddsläkare Eva Melander. Trenden just nu är att 7,5 procent av de provtagna är smittade.

– I går togs över 1 000 prover och över 400 av dem gjordes på vårdcentraler, säger Eva Melander vid en pressträff i regionhuset i Malmö.

Hittills har mer än 24 500 skåningar provtagits och 2 350 konstaterats vara smittade.

– Trenden just nu är att andelen positiva är 7,5 procent.

Av de bekräftade fallen är det ett minskande antal personer som är över 70 år gamla, en utveckling som smittskyddsläkaren gläds över. Även antalet nya fall på särskilda boenden är på nedåtgående. Att skydda de äldsta är det viktigaste, betonar hon.

– Det kommer vi att ha fortsatt extremt stort fokus på.

Tidigare var det företrädesvis äldre som provtogs, men nu ökar provtagningen bland yngre.

– Vi hoppas att vi tillsammans med alla skåningar kan fortsatta att hålla ett gott läge, säger Eva Melander.

Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 ligger på en stabil nivå i Skåne, under tisdagen var det 54 personer, varav 15 på intensivvårdsavdelning. 231 personer har avlidit.

Antikroppstester kommer snart att erbjudas skåningar till en kostnad av 200 kronor, men exakta detaljer kring hur det ska gå till kommer senare. Det är oklart när möjligheten öppnas, men det blir definitivt i sommar.

– Vi kommer att ha en generös inställning till antikroppstestning även för befolkningen, säger Pia Lundbom.