Ortsbor om stormfloderna: ”Fascinerande och skrämmande”

Publicerad 2020-06-30

Aftonbladets reporter Helena Trus och fotograf Peter Wixtröm har besökt Skånes riviera – en reportageserie i sex delar.

SKANÖR-FALSTERBO. Det vitputsade sommarhuset är ensligt beläget, omringat av naturen och har fri vy ut mot naturreservatet Flommen och betesmarker.

Men är utelämnat för naturens starka krafter – som under den senaste stormfloden.

– Det är både fascinerande och skrämmande, säger husets ägare Pontus Block, 72.

I början på januari 2017 drabbades Falsterbonäset – Skanör, Falsterbo och Höllviken – av en stor och kraftig översvämning.

Det blev en varningsklocka.

Havsnivån höjdes med 1,53 meter över det normala i Skanör, det mest utsatta området. Naturreservatet Flommen, gator, hamnar, bostäder stod oskyddade. Blottade för naturens krafter.

Pontus Blocks sommarhus var ett av dem som översvämmades.

– Det är smutsigt vatten som kommer in, mycket jord här inne som trycks upp genom golvplankorna efter en översvämning och som måste städas bort, säger han.

För Pontus Block är översvämningarna vid sommarhuset inget nytt, det har han upplevt sedan han var barn.

”Skrämmande”

Det vitputsade sommarhuset från 1780 med blodröda trädetaljer har ägts av familjen Block sedan 1938. Huset ligger i gott sällskap, jämte en borgruin och vallgrav från 1200-talet. Skanör-Falsterbo, en sommaridyll som lockar finanstoppar, miljardärer och societeten. Där havet är näsets stora tillgång men också stora hot.

– Det är både fascinerande och skrämmande när det är översvämning. I stort sett hela trädgården kan vara fylld med vatten. Det kommer inte snabbt som en våg, säger Pontus Block.

”Skarpt läge”

Varje höst plockar familjen Block undan alla mattor och saker av värde från golvet för säkerhets skull.

– När vi öppnar upp huset efter en översvämning, har vi vant oss vid att våra saker har flyttats runt, säger han.

Skyddet som ska valla in Falsternäset är tänkt att gå längs halva Pontus Blocks tomtgräns för att inte inkräkta på naturreservatet och de medeltida lämningarna. På sommarkvällarna brukar han sitta i trädgården och titta ut över vyerna; Öresundsbron, ljusen från vindkraftverken och ljusen som glimmar över Köpenhamn.

– Det känns inte så bekvämt, och det kostar en hel del utsikt. Jag hade föredragit att man hade byggt runt borgruinen för att skydda den också men de vill inte göra intrång i naturreservatet. Det hade varit ännu bättre att bygga en vall längs sanddynerna ute vid havet, men jag har respekt för att det är ett dyrare alternativ.

Muren tror Jan Wieslander kommer byggas dikt intill hans vitputsade mur. ”Oro för att det ska skymma utsikten”.

”Känner en skräck”

Tvåmilabygget som ska valla in Falsterbonäset har väckt starka reaktioner bland många ortsbor. Domen i början av maj, där mark- och miljödomstolen gav skyddet klartecken, har överklagats.

Pinnen går några centimeter över 77-åriga Skanörbon Jan Wieslanders huvud. Längs hans och grannarnas tomtgränser har kommunen satt upp markeringar för var en tänkt skyddsmur kan komma att byggas, längs Skanörs framsida. Endast en smal stig skiljer fastigheterna från de vida naturytorna med betesmark och strandängar. I periferin reser sig Öresundsbron.

– Vi är väldigt nöjda med utsikten som det är nu. Det låter som att det är en mur de ska bygga här. Vi känner en skräck inför att den ska bli högre än min befintliga mur. Vi vet inte hur hög den ska bli, säger Jan Wieslander.

Orolig för fastighetsvärdet

Under vinterhalvåret har vattnet tagit sig ända upp i höjd med Jan Wieslanders parkering, men aldrig in hans trädgård eller bostad. Vid sidan av den mur som omringar den vitputsade villan har han själv byggt en mindre skyddsvall. Där blommar vallmon för fullt.

– Jag är orolig för vad det ska göra med fastighetsvärdet. Vissa tycker att det är bra att få en ökad säkerhet, men jag har bott här i sammanlagt 40 år och har aldrig haft problem med att vattnet kommer in i min trädgård eller att det har skadat mitt hus eller garage.

Han fru Maria Wieslander kommer ut på parkeringen. Hon är, till skillnad från sin man, inte så brydd över skyddsmuren.

– Jag håller på och bakar sju olika sorters kakor, något måste man ju sysselsätta sig med när man inte kan röra sig fritt i och med corona, säger hon.

– Jag tycker att man borde ligga lågt med det här projektet och vänta i 30 år till, säger Jan Wieslander. 

”Överklassens klimatproblem”

Ortsbornas protester mot förstörd utsikt och hot mot näsets tre golfbanor har mötts av hånfulla kommentarer, som att det är ”överklassens stora problem med klimatförändringarna”.

– Ja, vi blir väl rättvist hånade. Vellinge som inte gillar flyktingmottagande och har tiggeriförbud. Men vi kan väl ändå få skydda oss mot översvämning, säger Pontus Block.

Vinterstormar farliga

Familjen Blocks mark har fri utsikt mot naturreservatet Flommen och havet. För tre år sedan stod vattnet i nivå med husets svartmålade sockel och kom in i huset.

Men det extrema vädret, som i kombination med den globala uppvärmningen kommer förvärras, är inget nytt.

– Det har varit översvämningar här sedan jag var barn och det orsakar sättningar i huset, golvet murknar. För varje gång blir huset mer och mer förfallet, så jag vill bli skyddad, säger han.

Han uppskattar att trädgården svämmas över drygt vartannat år, och att vatten tar sig in i huset var tionde.

– Det är stormen på vintrarna som kan vara farliga.

Kamp mellan miljö och människa

Vellinge kommuns skyddsprojekt är en kamp mellan miljön och människan, menar Pontus Block.

– Om inte miljöskyddande myndigheter hade haft ett så fanatiskt revirtänkande beträffande naturreservaten, hade man kunnat göra någorlunda snygga vallar där, som hade varit bättre för människorna och orsakat mindre klagomål.

Han fortsätter.

– Det är sådant skarpt läge med klimathotet att domen tar lite för stor hänsyn till naturen. Jag får en mur vid tomtgränsen som är närmare två meter hög, när den hade kunnat byggas en bit ut i naturreservatet. Det är fel resonemang.

Aftonbladets Peter Wixtröm och Helena Trus på plats i Falsterbo.

PODD Stormfloder hotar sommaridyllen

Falsterbo i Skåne är bland annat känt som badort, ett semesterparadis som lockar kungligheter, kändisar och miljardärer. Men under vintern 2017 så drabbades området av en stor översvämning. Havsnivån höjdes med över 1,5 meter och flera invånare fick se sina tomter och hus fyllda med vatten. Översvämningen blev som en väckarklocka och nu pågår en strid i samhället mellan kommun och invånare. Kommunen vill bygga en två mil lång vall längs med kusten för att skydda samhället och de fastigheter som ligger längs med kusten. Vad handlar den här striden egentligen om och vilka risker finns om vallen inte byggs? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen