Tonåring häktas misstänkt för yxmord i Sollentuna

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

En tonårspojke har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord på en jämnårig pojke i Sollentuna.

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Pojkens föräldrar tvingades lämna rättssalen.

– Det är verkligen tragiskt för de inblandade, säger advokat Rickard Appelberg.

Vid 22 i fredags kväll ringde en pojke in till polisen och sa att han hade begått ett grovt brott. På plats i Sollentuna greps inringaren. En annan pojke fördes med allvarliga skador till sjukhus med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

Både offret och den misstänkte är under 18 år gamla. Enligt Aftonbladets uppgifter använde gärningsmannen en yxa, och utdelade flera hugg.

Bar grön t-shirt

Under lördagen anhölls pojken på sannolika skäl misstänkt för mord. Han häktades på söndagseftermiddagen av Stockholms tingsrätt.

Pojken häktas med restriktioner, enligt vad åklagare Sara Malmhester yrkat. Hon anser bland annat att det finns risk att tonåringen undanröjer bevis och fortsätter med brottslig verksamhet. En uppfattning som tingsrätten delade.

Tonårspojken leddes in till häktningsförhandlingen iklädd häktets gröna t-shirt och mjukisbyxor. Advokat Rickard Appelberg satt vid hans sida.

Advokaten vill inte uttala sig om pojkens motiv eller om han uttryckt ånger. Men försvaret hade inget att invända om varken mordmisstankarna eller häktningsyrkandet.

– Det finns frågor som behöver besvaras. Till exempel, är det så att personen har varit medveten om att han har begått den här gärningen? Det är en fråga som måste utredas. Har han provocerats att begå den här gärningen, i så fall av vem, eller föreligger det andra skäl till att han har begått gärningen, säger Rickard Appelberg.

Föräldrarna ville närvara

Rätten beslutade att pojkens psykiska tillstånd kommer att undersökas, enligt paragraf 7.

Hur mår din klient?

– Jag kan inte kommentera hans hälsotillstånd. Jag kan bara säga allmänt att en person, dels med tanke på hans ålder och dels under såna här omständigheter, mår sannolikt inte bra. Men jag kan inte kommentera hans hälsa eller vad han har upplevt, säger Rickard Appelberg.

1 av 3 | Foto: Fredrik Persson/TT
Polisen spärrade av området i Sollentuna efter händelsen.

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar. Men innan den började meddelade rådmannen att det fanns ett önskemål. Föräldrarna till den mordmisstänkte pojken var på plats i rättssalen, och ville närvara under häktningsförhandlingen.

Åklagare Sara Malmhester ville dock inte tillåta detta, med hänvisning till utredningssekretess. Rätten gick på hennes linje då brottet är så pass allvarligt. Föräldrarna tvingades således lämna rättssalen under förhandlingen.

Cyklade till badsjö

Aftonbladet har följt det tragiska fallet under helgen. Enligt uppgifter är de inblandade vänner, och de ska ha cyklat tillsammans till en badsjö tidigare under kvällen. Den misstänkta mordplatsen ligger i ett öde område på en höjd, några hundra meter från badsjön.

Under natten efter händelsen genomsöktes området med hundpatruller.

Den mordmisstänkte pojken, som alltså själv ringde in till polisen, ska även ha erkänt i inledande förhör.

Åtal ska väckas senast 16 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE