Åska bröt strömmen på många platser i Sverige

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusentals hushåll drabbades av strömavbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Tusentals hushåll drabbades av strömavbrott. Arkivbild.

Åskoväder drog fram över stora delar av landet under lördagen. Många hushåll framför allt i Småland, Blekinge och på Gotland drabbades av strömavbrott. Och enligt SMHI ligger åskovädret kvar.

Det började på Gotland. Hela ön var tidigt på morgonen strömlöst i över två timmar, sedan blixten slagit ned i närheten av Västervik under natten.

Därefter dundrade åskan in över land. På eftermiddagen blev över 3 000 hushåll i bland annat Nybro och Växjö kommun av med strömmen. Avbrottet berodde på att blixten slagit ner i en transformatorstation.

– Vi hade ett avbrott som inträffade klockan 13.51 och då hade vi som flest 3 243 strömlösa kunder, säger Pernilla Schoug vid Eon till TT.

Vid 15-tiden hade de flesta fått tillbaka strömmen.

Ytterligare strömavbrott drabbade drygt 4 000 hushåll i Karlshamn och Olofström kommun i Blekinge. Avbrotten varade dock bara i fem minuter och tros även de ha berott på åska.

Också i Dalarna orsakade blixtnedslag större elavbrott.

Enligt SMHI har ett lågtrycksområde bildat regn och åskskurar längs en front över de inre delarna av södra Norrland, västra Svealand och västra och södra Götaland.

– Tyngdpunkten på åskan har legat på ett band från Dalsland ner mot Blekinge till, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Elisabeth Saarnak till TT.

– Även i morgon väntas åska. Tyngdpunkten ser ut att vara västra delarna av Svealand och Värmland. Sedan rör sig området österut, säger hon.

Publicerad: