Två hittade döda i tank på Sandvik

TT

Uppdaterad 2020-07-15 | Publicerad 2020-07-14

Två personer har hittats avlidna i en tank på Sandviks anläggning i Gimo. Arkivbild.

Två män har hittats avlidna i en tank på verkstadsbolaget Sandviks anläggning i Gimo i Östhammars kommun. De skulle ned i tanken för att genomföra ett servicearbete.

– Det var anställda som hittade de här två männen och larmade oss, räddningstjänst och ambulans, säger Daniel Ågren, RLC-befäl på polisen, till TT.

Männen, som är i 40-årsåldern och 60-årsåldern hemmahörande i trakten, hittades i tanken okontaktbara och har konstaterats avlidna. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka. Man har förhört anställda och skickat tekniker för att undersöka platsen.

– Sedan får vi se hur olyckan har gått till, säger Daniel Ågren.

Inga detaljer

Larmet kom in vid klockan 17 på tisdagen. Anhöriga till de avlidna är underrättade.

Sandviks presstalesperson Martin Blomgren bekräftar att det varit en allvarlig händelse i Gimo men har inte fler detaljer om olyckan.

– Det jag kan säga är att naturligtvis är varenda olycka en för mycket och säkerhet är jättehögt prioriterat på Sandvik. Det är väldigt tråkiga besked att det varit en allvarlig incident.

Företaget har gastankar på anläggningen för att värma upp ugnar som används i produktionen. Men om olyckan skett i en sådan gastank är oklart, enligt Martin Blomgren.

Tömd tank

Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Uppsala brandförsvar, säger att larmet kom in som en gasläcka men det visade sig inte vara fallet.

– Jag vet inte vad som funnits i den här tanken mer än att den var tömd och att de skulle utföra något servicearbete i den.

Gasen ska inte ha varit på, enligt räddningstjänsten.

– Men sedan vet man inte vad som funnits kvar i tanken. Bara för att man tömmer den blir den aldrig helt tom. Man behöver utföra lite ventilationsarbeten och sådant innan man går ned.

Följ ämnen i artikeln