Storbråk kring svenskar på Rhodos

Publicerad 2020-07-03

Resejätten Tui anklagas för att ha bluffat sig till landningstillståndet i Grekland. Men enligt bolaget har de fått grönt ljus för resan.

– Vi hade tillstånd från den grekiska turistministern, säger Adam Györki på Tui.

I grekisk tv rullade i går bilder på svenskar med munskydd som precis anlänt till Rhodos. De frågades om svenska turister verkligen var välkomna i landet.

Nu har ett storbråk brutit ut kring den svenska närvaron i Grekland.

– Vi har varit tydliga med att vi får vara med och öppna upp resandet i Grekland och att vi skulle ha Tui:s personal, gäster och journalister med på planet, säger Adam Györki, kommunikationschef på Tui.

Grekiska medier: De bluffade

Men enligt grekiska medier ska resejätten ha bluffat sig till landningstillstånd. Flera grekiska medier rapporterar bland annat om att Tui ljugit om resenärerna på charterplanen.

Hur såg fördelningen ut på flighten?

– Våra anställda med familjer fyllde ungefär en fjärdedel av hela flyget, sen var det ett fåtal journalister och resten var vanliga gäster.

Men enligt grekiska medier ska resejätten ha bluffat sig till landningstillstånd. Flera grekiska medier rapporterar bland annat om att Tui ljugit om resenärerna på charterplanen.

Enligt Györki har Tui löpande kontakt med grekiska myndigheter men de har inte fått någon kritik från det hållet.

”Under lupp”

I nästa vecka ska Tui flyga ytterligare gäster ned till Grekland och nu finns en oro för att de resorna kan ställas in.

– Jag tror det finns en risk att all flygtrafik under sommaren påverkas, lite beroende på hur coronaläget ser ut i Sverige, det är en rörlig situation och vi märker att Sverige är ett land under lupp som skiljer sig från övriga Europa, säger Györki till TV4.

Erika Butterworth, Sverigechef på konkurrenten Apollo, säger att de fått besked om att svenska turister inte var välkomna i Grekland. Apollo hoppas att de ska få flyga till Grekland efter den 15 juli.

– Vi ser fram emot att få åka när det blir tillåtet, säger hon.

Följ ämnen i artikeln