Han misstänks för terrorattacken i England

Uppdaterad 2020-06-22 | Publicerad 2020-06-21

Khairi Saadallah, 25, misstänks för terrordådet i Reading.

Han greps fem minuter efter det första larmet om knivattacken i parken Forbury Gardens.

Han ska ha funnits på den brittiska underrättelsetjänstens radar under förra året.

Knivattacken i Reading där tre personer miste livet och ytterligare två skadades utreds som ett terrorbrott. Det bekräftade brittiska polisen under söndagen.

– Jag kan officiellt bekräfta det här utreds som en terrorattack sedan 08.30 i morse, säger Neil Basu, chef för antiterrorismpolisen, till nyhetsbyrån AP.

Enligt lokala polisen kunde de gripa en man fem minuter efter första larmsamtalet. Den gripne mannen är den 25-årige Khairi Saadallah.

Neil Basu säger att motivet bakom attacken inte är klarlagd ännu.

– Från vad vi vet hittills har polisen inte hittat någonting som tyder på att någon annan var involverad i den här attacken och just nu letar vi inte efter någon annan i samband med attacken, säger han.

Bedömdes inte som ett hot

Källor berättar för BBC att den misstänkte gärningsmannen har varit föremål för utredning av den brittiska underrättelsetjänsten, MI5. De ska då ha fått uppgifter om att Khairi Saadallah ville resa till Syrien för att utöva terrorism.

Undersökningen ska ha avslutats och MI5 bedömde att Khairi Saadallah inte utgav någon verklig risk och inte var ett direkt hot.

Inget ärende öppnades mot honom vilket skulle ha inneburit att han hade blivit föremål för ytterligare utredning, enligt BBC.

Källor till The Guardian säger att utredningen ska ha ägt rum vid mitten av förra året och att han då skulle ha velat resa till Syrien av ”extremistiska anledningar”.

Tidningens källa säger att underrättelsetjänsten trodde att Khairi Saadallah hade problem med sin mentala hälsa och var våldsam.

Skolan hyllar ett av offren

James Furlong var ett av offren under gårdagens attack. Han beskrivs som ”underbart talangfull och inspirerande” av skolan Holt i Wokingham, där han undervisade i politik och historia.

Skolan skriver att att undervisningen kommer stoppas under måndagen och att personal och elever kommer erbjudas stöd.

– Vi kan inte beskriva vår chock och hur ledsna vi är. Våra tankar går till hans mamma, pappa, bror och familj, och hans vänner och kollegor, skriver skolan, rapporterar BBC.

Följ ämnen i artikeln