Först i världen med Fifa-godkänd konstgräsplan

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Uppsala först i världen med FIFA-godkänd granulatfri konstgräsplan.
Foto: UPPSALA KOMMUN
Uppsala först i världen med FIFA-godkänd granulatfri konstgräsplan.

Uppsala kommuns nya konstgräsplan på Johannesbäcksskolan i Uppsala är historisk.

Nyligen blev den nya granulatfria konstgräsplanen först i världen att certifieras enligt Fifa quality pro-standarden.

Vid årsskiftet stod den klar. Uppsala kommuns nya granulatfria och uppvärmda konstgräsplan som byggts på Johannesbäcksskolans gamla grusplan längs med Tycho Hedéns väg.

Nyligen har konstgräsplanen, som är den första med konstgrässystem av den här typen i Sverige, testats och nu också godkänts av Fifa. Därmed är Uppsala kommuns nya konstgräsplan den första utanför labbmiljö att godkännas – i världen.

– Vårt mål är att Uppsala ska bli Sveriges bästa idrottskommun och för att nå dit är det avgörande med hög kvalitet på våra idrottsanläggningar. Därför är jag glad att vi nu tar ytterligare ett steg i det arbetet genom att modernisera Johannesbäcks konstgräsplan, säger Maria Patel (S), ordförande för Idrotts- och fritidsnämnden.

Nyutvecklat fyllnadsmaterial ersätter mikroplasterna

Fyllnadsmaterialet består av ett nyutvecklat material som, förutom de miljömässiga fördelarna, också ger vinster för spelkänslan och minskar skaderisken.

– Att Johannesbäck blir den första granulatfria konstgräsplanen i världen som är certifierad enligt Fifa quality pro-standarden är stort. Det känns verkligen bra att kunna erbjuda en miljömässigt riktigt bra plan som håller internationellt högsta klass, säger Josefine Åhrman, idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun.

Publicerad:

LÄS VIDARE