Malmö

”Han är mer aggressiv än den förra”

Av: 

Robert Rosén

NYHETER

Den nya svanhane som bosatt sig i Malmö kanal har även han blivit ett riktigt problem.

Enligt personer som arbetar vid kanalen är han ännu aggressivare.

Fågelentusiasten Kenneth Bengtsson tror sig ha förklaringen.

– De har en högre hormondos som gör att de är mer försvarande, säger Skånes Ornitologiska Förenings vice ordförande.

Uppståndelsen blev stor när Malmö stad i fjol sköt ihjäl den svanhane som uppträtt aggressivt mot roddare och kanotister.

Svanänkan hittade dock kärleken på nytt och nyligen kläcktes en ny kull ungar. Men även den nya kärleken har uppträtt aggressivt och attackerat både kanotister och båthyrare, något en läsare hann dokumentera med kamera.

Per Ekström var fram till nyligen ordförande i Malmö Roddklubb och har rott i Malmös kanaler ända sedan början av 1970-talet. Han menar att svanhannarna under de två senaste åren varit aggressivare än någonsin tidigare.

Det nya paret i kanalen.

Foto: Läsarbild

”Något alldeles exceptionellt”

– Det som hände ifjol och hänt nu i år, jag har aldrig varit med om något liknande eller så arga svanar, säger Per Ekström.

Han lägger till:

– Det har varit något alldeles exceptionellt.

Att hanen ifjol sköts ihjäl är han tydlig med att han inte står bakom, men han menar att det aggressiva beteendet drabbat väldigt många som färdas i kanalen.

Uppfattningen delas av Peter Werder, ägare till Cityboats som hyr ut trampbåtarna. Han berättar att hanen attackerat båtar, försökt hoppa på båtar bakifrån och skrämt kunder.

Lugnat ner sig

När han var i kontakt med kommunen meddelade de att trampbåtarna ska hålla sig ifrån bojarna och boet.

– Men den här hanen har ett ganska stort upptagningsområde. Det sträcker sig långt förbi våra båtar, in mot Södertull. Då står den mer eller mindre och vaktar när vi skickar iväg båtar från bryggan, säger Werder.

En ljusglimt är dock att han upplever att svanhanen lugnat ner sig och håller sig mer intill boet. I alla fall var det så när ungarna var nykläckta.

– Men han är mer aggressiv än den förra. I början var han det.

Första simturen för nya kullen i kanalen.

Foto: Läsarbild

Kommunen: Ett naturligt beteende

I år har kommunen spärrat av vägen mot svanboet. Enligt Gisela Svedberg, verksamhetsansvarig på fastighets- och gatukontoret, har kanotklubben också utökat sina avspärrningar det här året.

– Det är ett högst naturligt beteende från ett vilt djur som bestämt sig för att häcka i staden. De försvarar sitt revir. Det är helt naturligt för vilda djur, säger Svedberg.

Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes Ornitologiska Förening och verksam vid Fågelskydd Spillepeng i Malmö, menar även han att det är ett naturligt beteende.

– Här får kanotister och andra gilla läget. Antingen paddlar man någon annanstans eller så paddlar man förbi så fort som möjligt och långtifrån, intill den andra kanten. Det ska man göra i rask takt och inte stanna upp, säger Bengtsson.

”De är individer”

Att ta sig förbi alltför nära och/eller stanna till gör att man istället riskerar att reta upp svanen.

Huruvida hanen i fjol och den i år varit mer aggressiva än sina föregångare tidigare vill han låta vara osagt. Men han har en tänkbar förklaring till varför fågeln är så ilsken.

– Om det är på det viset då handlar det kanske om att den gamla hannen, som blev skjuten, och denna nya har en högre hormondos som gör att de är mer försvarande. De är individer och en del är väldigt försvarande medan andra finner sig mer. Det beror på vilket hormon det är på den hanen.

Stridslystna svanhanar finns det enligt Kenneth Bengtsson dock inget att göra något åt, utan det gäller att störa dem så lite som möjligt.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång försökt nå Malmö Kanotklubb och varit i kontakt med Malmö Roddklubb, som avböjt att kommentera ärendet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på EM-tipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 17.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Attacksvanen välte kanot i kanalen – en person i vattnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Svanar

Djur & natur

Båtar