Lundgren anklagar S för attackerna mot Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vid två tillfällen har kraftiga smällare kastats mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Nu anklagar SD:s toppkandidat Peter Lundgren Socialdemokraterna för att via sin retorik ha ett ansvar för attackerna - trots att Stefan Löfven fördömt dem.

– Det är bedrövligt, som S pratar. Ni använder er av hatretorik, säger Lundgren.

Under torsdagen attackerades Jimmie Åkesson i samband med att han skulle lämna Mariestad där han hade hållit ett väljarmöte inför EU-valet.

På fredagen blev han åter attackerad med kraftiga smällare – den här gången i småländska Tranås.

I SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-val anklagade SD:s Peter Lundgren Socialdemokraterna för att ha ansvar för attackerna under en hätsk ordväxling med Heléne Fritzon (S).

– Det är bedrövligt, som S pratar. Ni använder er av hatretorik. Tack vare det har min partiledare attackerats två gånger den senaste veckan, säger Lundgren.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Stefan Löfven, partiledare Socialdemokraterna.

”Avhumaniserande retoriken”

Efter debatten fortsatte han i en intervju med Aftonbladet:

– Alla företrädarna för S använder sig hela tiden av den här avhumaniserande retoriken om oss sverigedemokrater.

– Den dag Stefan Löfven klart och tydligt går ut och säger att han fördömer attackerna mot Jimmie Åkesson ska jag skaka hans hand. 

Statsminister Stefan Löfven (S) har fördömt attackerna mot Åkesson. I en kommentar till TT har han sagt:

– Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund.

Men Lundgren tycker inte det räcker, han menar att det är för lite och för sent.

– Det har han gjort nu några dagar före valet. Men hans trackrecord är dåligt. Han har i varje debatt utmålat SD som att vi inte ha något människovärde. Han avhumaniserar oss.

Fritzon och Löfven fördömer

Heléne Fritzon, S toppkandidat sa efter debatten om det Lundgren sagt:

– Att han blev arg handlar om att vi tidigt bestämde oss att ta fajten mot de högerextrema krafterna. Det blir Lundgren väldigt irriterad över. Men det var ju flera som bidrog till den diskussionen och gjorde det tydligt var hans parti står och deras samröre med Orban i Ungern.

Fritzon fördömde attackerna mot Åkesson.

– Alla politiker som utsätts för hat och hot och attacker, det är fullständigt oacceptabelt. Jag har egna erfarenheter av det och jag vet precis hur det är. Det är lika oacceptabelt vem det än är som utsätts.

Publicerad:

LÄS VIDARE