Yale stänger av student efter mutskandal

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-03-28

Campus vid universitetet Stanford i Kalifornien, ett av de universitet som utreds av amerikanska myndigheter gällande den härva där föräldrar misstänks ha betalat mutor för att få sina barn antagna. Arkivbild.

Det prestigefyllda universitetet Yale i USA har stängt av en student vars föräldrar ska ha betalat över en miljon dollar för att få henne antagen. Det är den första sådana åtgärden från ett universitet sedan mutskandalen avslöjades.

Totalt misstänks omkring 50 personer för att ha varit delaktiga i härvan. Bland dem finns idrottstränare som utfärdat falska intyg, universitetsanställda som förfalskat provresultat och 33 föräldrar som anklagas för att ha betalat mutor för att få sina barn antagna på landets bästa universitet.

Enligt ett uttalande från Yale utfärdade huvudtränaren för universitetets kvinnliga fotbollslag falska intyg för två sökande, varav en av dem blev antagen i början av 2018. Hennes släktingar ska ha betalat 1,2 miljoner dollar i mutor enligt utredningen av fotbollstränaren, som lämnat sin tjänst vid Yale.

"Yale har utrett anklagelserna, och antagningen av studenten som fick ett falskt intyg har hävts", skriver Yale i uttalandet.

USA:s utbildningsdepartement har inlett utredningar av totalt åtta universitetet gällande muthärvan, enligt källor till nyhetssajten Politico.

Bland dem som dragits in i skandalen finns tv-kändisarna Felicity Huffman från "Desperate housewives" och Lori Loughlin från "Huset fullt".