”Illavarslande och uruselt”

Tidigare miljöministrar rasar mot nedläggningen av miljödepartementet

Uppdaterad 2022-10-28 | Publicerad 2022-10-27

Beslutet att slå samman miljödepartementet med näringsdepartementet har fått skarp kritik från oppositionen.

Nu kräver elva före detta miljöministrar att regeringen tänker om.

– Miljödepartementet måste finnas kvar. Det är självklart. För mig är tanken på att det ska läggas ner helt främmande. Det är ju som att lägga ner tron på livet, säger Olof Johansson (C), som var chef för miljödepartementet 1991-1994.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de tidigare miljöministrarna att ”oron är stor att nedläggningen av miljödepartementet är början på en nedprioritering av miljöfrågorna, i ett läge då den nya regeringen saknar stöd i sitt riksdagsunderlag för en fortsatt kraftfull klimat- och miljöpolitik.”

Från regeringens sida betonar man att det inte handlar om en nedläggning utan en sammanslagning av miljödepartementet och näringsdepartementet, med Ebba Bush (KD) som energi- och näringsminister och Romina Pourmokhtari (L) som klimat- och miljöminister.
Den rödgröna regeringen i Tyskland gjorde en liknande sammanslagning förra året.

Beslutet motiveras med att energipolitiken är helt avgörande för att nå klimatmålen.

– Om det vore så enkelt som att förbjuda allt som är dåligt för miljön – då hade vi varit klara för länge sedan. Vi måste ställa om utan att tillväxten dippar, utan att ekonomin kraschar eller folk blir arbetslösa, sa Romina Pourmokhtari till DN i samband med att den nya regeringen presenterades förra veckan.

”En klar deklassering”

Birgitta Dahl (S)

När Birgitta Dahl (S) tillträdde som miljöminister i Ingvar Carlssons regering 1986 var miljöfrågorna fortfarande underställda jordbruksdepartementet.

– Jag upptäckte snabbt vilka enorma problem det fanns på miljöområdet, överallt, och insåg att vi behövde ett miljödepartement som var överordnat andra departement och som kunde sätta igång processer, säger hon.

Ingvar Carlsson lyssnade på hennes synpunkter och den 1 januari 1987 inrättades miljödepartementet som ett självständigt departement, med uppdrag att driva på miljöfrågorna på alla andra sakområden.

– Att nu underställa det industriministern är en klar deklassering. Det innebär att miljöfrågan nedvärderas och flertalet ministrar kommer inte att bry sig om den eftersom de sitter i en regering som inte sätter miljöfrågan högt. Det är illavarslande och uruselt.

Olof Johansson (C)

”Kraft i förhandlingarna”

Olof Johansson (C), var miljöminister i Carl Bildts (M) regering 1991-1994. Han håller visserligen med om att näringslivs- och miljöfrågor hänger ihop, men han ser ett politiskt problem i att inte klimat och miljö hanteras av ett eget departement.

– För att få med de andra departementen på vagnen krävs att man har ett eget departement i ryggen. Det är nödvändigt för att få den kraft som krävs i förhandlingarna, säger han.

– Om det inte hade funnits en plattform för den svenska miljöpolitiken, samlad under en hatt, så vete fan vad som hade hänt med miljöpolitiken i början av 1990-talet.