Skärpt straff för flera barnvåldtäkter

TT

Publicerad 2022-09-28

Svea hovrätt dömer mannen till åtta års fängelse. Arkivbild.

En 43-årig man i Stockholmsområdet döms till åtta års fängelse i Svea hovrätt för sju fall av våldtäkt mot barn och fyra fall av grov misshandel.

Mannen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för våldtäkt mot barn i sex fall och i två fall grov misshandel. Brotten begicks mot totalt fem personer varav två minderåriga flickor.

Tingsrätten menade att mannen hade byggt upp en sektliknande struktur runt sig själv, där han med hot eller genom att nyttja offrens beroendeställning återkommande fått målsägandena att medverka till brott mot andra målsägande, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Enligt hovrätten har mannen utöver det tingsrätten dömde honom för gjort sig skyldig till ytterligare ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av grov misshandel och en misshandel mot en sjätte målsägande.

Alla brottsoffer har befunnit sig i en utsatt situation och det finns en systematik i ”brottsligheten på så sätt att flera av målsägandena har utsatts för upprepade, allvarliga övergrepp och förmåtts medverka i brott mot andra målsägande”, skriver domstolen.

”Det har varit fråga om ett hänsynslöst utnyttjande av unga och utsatta personer som inte haft möjlighet att freda sig”, säger Christina Brobacke, hovrättsråd och ordförande i målet, i en kommentar.