Biden i hård attack mot Putin

Publicerad 2022-09-21

NEW YORK. Biden går till hård attack mot Putin i ett tal till världsledarna.

Ryssland har skamlöst brutit mot FN-stadgarna, ryter USA:s president, efter ryska beskedet om delvis mobilisering och kärnvapenhot.

– Det är ett brutalt, onödigt krig som orsakas av en man.

President Joe Biden klev upp i talarstolen för att tala till de samlade världsledarna i FN:s generalförsamling i New York.

Han riktade sig direkt till Rysslands president, Vladimir Putin, och konstaterade att invasionen i Ukraina är ”ett krig valt av en enda man”.

– Låt oss tala tydligt. En permanent medlem av FN:s säkerhetsråd invaderade sin granne och försökte radera en suverän stat från kartan.

– Det här kriget handlar om att försöka utradera Ukrainas rätt att existera som en stat och ett folk.

– Ryssland har skamlöst brutit mot kärnprinciperna i FN-stadgan.

 President Joe Biden talade till den 77:e sessionen i FN:s generalförsamling.

Putin mobiliserar

Tidigt under onsdagsmorgonen höll Putin ett tal till nationen där han gav besked om delvis mobilisering i Ryssland, och att 300 000 soldater kommer kallas in till anfallskriget i Ukraina.

Putin sa också att ”väst hotar oss med kärnvapen”, och att han är beredd att skydda sitt folk med ”Alla möjliga medel som finns tillgängliga. Jag bluffar inte.”

USA kallar Putins besked en farlig eskalering.

– President Putin har framfört tydliga kärnvapenhot mot Europa, säger Biden i sitt FN-tal.
– Världen måste se dessa upprörande handlingar för vad de är.
Biden kommenterade också Putins besked om så kallade folkomröstningar i östra Ukraina, i områden som Luhansk och Donetsk.
– Kreml organiserar en skenfolkomröstning för att försöka annektera delar av Ukraina - ett extremt brott mot FN-stadgan.