Uppgifter: Torpeder utförde mordet – väntade efter julfirande

Kopplades till kriminella nätverket Dödspatrullen

Uppdaterad 2022-12-27 | Publicerad 2022-12-26

Gängmannen som sköts till döds i Rinkeby igår hade många fiender.

Polisens huvudspår är att torpeder väntade på honom, och slog till efter att han firat jul med familjen.

Enligt Aftonbladets uppgifter har polisen kraftsamlat med flera utredare utifrån landet.

På juldagsmorgonen sköts gängmannen, som var i 30-årsåldern, med flera skott i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet tillhörde mannen det kriminella nätverket Dödspatrullen.

När polisen kom fram till platsen påbörjade de livräddande insatser direkt och mannen fördes till sjukhus med ambulans och klockan 17.15 konstaterades han död.

Han blev den 62:a personen att bli skjuten till döds i Sverige i år.

Mannen ska ha varit på väg till sin bil när han sköts i huvudet. Han fördes skadad till sjukhus men dog senare.

Enligt Aftonbladets uppgifter är ett av polisens huvudspår i utredningen att torpeder väntade på gängmannen efter att han hade varit på julfirande hos sin familj.

Enligt uppgifter kraftsamlar nu polisen med flera utredare från andra delar av landet.

Uppgifter: Hade många fiender

I Järvaområdet har polisen haft extra resurser ute efter mordet och personer har förhörts.

– Vi fortsätter att följa upp uppgifter som behöver kontrolleras och pratar med de som vi tror kan ha uppgifter att lämna, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Enligt uppgifter siktade skytten direkt mot gängmannens huvud och avlossade skotten.

Aftonbladet rapporterade i maj att mannen hade delgivits misstanke om medhjälp till mord, på den 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg. Enligt Aftonbladets uppgifter var mannen fortfarande skäligen misstänkt för medhjälp till mord, när han i morse sköts till döds.

Inom den kriminella världen har misstankar funnits om att den mördade ”goat” fler personer än Einár, vilket har gett honom många fiender, enligt uppgifter.

Graffiti till minne av mördade artisten Nils ”Einár” Grönberg. Han var 19 år när han sköts tills döds i oktober 2021. Arkivbild.

Ännu ingen gripen

2019 hittade polisen en AK47:a med tillhörande magasin, skarpa patroner och kokain i lägenheten där gängmannen var skriven. Han dömdes till knappt tre års fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Ingen har ännu gripits för mordet på gängmannen i Rinkeby och polisen arbetar brett för att komma framåt i utredningen.

– Vi fortsätter att följa upp uppgifter som behöver kontrolleras och pratar med de som vi tror kan ha uppgifter att lämna, säger Towe Hägg.

Eventuella kameror i området kommer även att inventeras.

Den ihjälskjutne mannen var misstänkt för att ha lurat rapparen ”Einár” till platsen där han mördades, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt Järvapolisen är risken för hämndaktioner låg.

– Vi tror att det är en isolerad händelse, säger Adam Hallström, yttre befäl vid polisen i Rinkeby till SVT.

Järvaområdet har inte drabbats av dödsskjutningar den senaste tiden. Någonting som polisen menar bland annat beror på projektet Trefas, som är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården och Stockholms stad där de har arbetat för att minska det dödliga våldet.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att det efter mordet på gängmannen finns en oro över att söndagens mord i Rinkeby kan leda till att mordet på Einár inte klaras upp. Detta då mannen i 30-årsåldern tros ha suttit på viktig information, uppger en källa.

Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här

Följ ämnen i artikeln