GW:s jaktresa med Finndahl utreds som mutbrott

Publicerad 2022-12-19

Särskilda Åklagarkammaren beslutar nu att utreda om mutbrott.

Detta efter att en av Vetlandas polischefer tackat ja till en jaktresa med Leif GW Persson – mitt under pågående mordutredning avseende 21-åriga Tove i Vetlanda.

Rickard Finndahl är polischef över den grupp som utreder det uppmärksammade mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Mitt under utredningen ska Finndahl ha tackat ja till en jaktresa till godset Elghammar i Sördermanland, inbjuden av Leif GW Persson.

Det ska ha skapat ilska inom polisen och oro för att polischefen läckt sekretessbelagda uppgifter om Tovefallet till GW – som flera gånger kommenterat fallet i media, vilket Vetlanda-posten avslöjade i förra veckan.

På måndagen meddelade Särskilda Åklagarkammaren att man beslutat att inleda en utredning om mutbrott efter Finndahls jaktresa till Leif GW Persson, rapporterar SR:s P4 Jönköping.

Enligt Lars Morand, åklagare vid Särskilda Åklagarkammaren, är flera brott som nu ska utredas liksom både givande och tagande av muta under jakthelgen i Södermanland.

Information spreds i fejkad tidning

Bland de poliser som utreder mordet på Tove har en fejkad upplaga av Aftonbladet spridits där Rickard Finndahl, chef för grova brott och biträdande utredningsledare i fallet, beskrivs i mindre smickrande ordalag, uppger P4 Jönköping.

I en fejkad artikel står det bland annat att: ”Polischefen åkte till Gnesta i vad som beskrivs vara ett tjänsteärende i syfte att få biträde av Leif GW Persson i ett mycket uppmärksammat fall. Tjänsteresan slutade dock i allt annat än informationsinhämtning och polischefen misstänks nu för grovt tjänstefel och mutbrott. Sekretessbelagd information byttes mot GW:s årgångsvin”.

Leif GW Persson har kallat påståendena i fejkartikeln för ”fullkomligt grundlösa”.

– Det har han jävlar i mig inte gjort! Jag tar mycket illa vid mig av att höra sådant. Jag är mycket noggrann med sånt. Jag bjöd honom till jakten, vi pratade om det och inte vår yrkestillvaro, säger Leif GW Persson.

Följ ämnen i artikeln