Polisens varning i snökaoset: ”En dominoeffekt”

Uppdaterad 2022-11-22 | Publicerad 2022-11-21

Halka, modd och snörök väntas ställa till det under tisdagen.

Nu vill polisen att stockholmarna håller sig borta från vägarna.

– Det kommer att bli en besvärlig dag, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.

Det kraftiga snöovädret har lamslagit Stockholm där både tåg, flyg och bussar har behövt ställas in på måndagen.

SMHI:s orangea vädervarning över Stockholmsområdet och Götaland övergick till en mildare gul, som tidigt på tisdagsmorgonen plockades bort helt.

Men polisen flaggar för att problemen kan fortsätta även under tisdagen.

– Vi har sett i dag hur bussar kört av vägen, bärgningsbilar som sitter fast i köer och plogbilar som hindras av nedfallna träd. Det blir en dominoeffekt och har en stor påverkan. Det kommer att bli en besvärlig morgondag också, säger Rebecca Landberg på måndagskvällen.

Polisen uppmanar nu stockholmarna att jobba hemifrån under tisdagen.

– Rådet är att hålla koll på SL:s trafikinformation efterson det finns risk för försening och inställda avgångar. Jobba hemifrån om det går eller var ute i god tid för det kan ta längre tid än normal, säger Rebecca Landberg.

”Det är dumt”

En särskild uppmaning skickas också till de som inte hunnit byta till vinterdäck än.

– Vi har haft en del bilar ute med sommardäck och nej, det ska man inte. Det är dumt att vara ute med sommardäck, säger hon.

Även polisen förbereder sig för det snökaos som väntar under natten.

– Vår uppgift blir att leda om trafik när något händer, men det är klart att det går mer resurser för trafikändamål under såna här dagar.

SJ: ”Res en annan dag”

SJ flaggar för att det stökiga vädret kan ställa till det med förlängda restider och inställda avgångar.

”SMHI har utfärdat vädervarningar för snöfall i delar av Götaland och Svealand, måndag 21 november. Trafikverket uppmanar dig som har möjlighet, att resa en annan dag”, skriver SJ på sin hemsida.

Ett tiotal inställda avgångar väntas under tisdagen, enligt SJ.

– Vi kör inga tåg mellan Stockholm och Uppsala, där hänvisar vi till Mälartåg och SL. Sedan ställer vi in sex avgångar mellan Stockholm och Västerås och fem avgångar mellan Linköping och Gävle, säger presskommunikatören Anders Edgren.

– Det är ju på grund av snökaoset, men i övrigt räknar vi med att trafiken ska gå.

SL meddelar samtidigt att all busstrafik till och från Nacka/Värmdö ställts in fram till klockan 04.00 till följd av ovädret. Även busstrafiken till Huddinge/Botkyrka är inställd.

Plogbilar strandade

Ett par hundra plogbilar har snöröjt huvudstadens nästan 4 000 gator under måndagen för att öka framkomligheten, men även plogbilarna drabbades av problem när blixten slog ner.

– Flera maskiner har gått sönder. Blixten slog ner i några av maskinerna. Några andra har gått sönder på grund av alldeles för hög belastning av stora och väldigt tunga mängder snö, sa Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret tidigare under måndagen.

Och att införskaffa fler är inte aktuellt.

– Skulle vi ha en större beredskap, exempelvis dubbelt så många fordon, så skulle det kosta skattebetalarna rejält mycket mer pengar. Och de fordonen skulle vi inte skulle ha glädje av alls under vissa vintrar, säger hon.

Följ ämnen i artikeln