Vita huset: Trump skrev ”avlyssning” inom citationstecken

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Donald Trumps administration har bett om mer tid för att presentera bevis för att Barack Obama skulle ha avlyssnat telefonerna i Trump Tower.

Samtidigt börjar Vita huset tona ner Trumps anklagelser.

– Presidenten använde ordet ”avlyssning” inom citationstecken, säger pressekreteraren Sean Spicer.

Det har nu gått drygt en vecka sedan Donald Trump i en serie rasande Twitter-inlägg anklagade Barack Obama för att ha avlyssnat telefonerna i Trump Tower före valet i höstas. Sedan dess har såväl Obama som FBI-chefen James Comey och den tidigare nationella underrättelsechefen James Clapper avfärdat uppgifterna som grundlösa.

Trump har bett kongressen att starta en utredning, men har hittills inte kommenterat sina anklagelser.

Representanthusets underrättelseutskott, som sköter utredningen, hade begärt att justitiedepartementet under måndagen skulle lägga fram bevis för Trumps anklagelser.

Men med bara några timmar kvar till deadline begärde justitiedepartementet mer tid. Underrättelseutskottet svarade att eventuella handlingar ska vara inne senast den 20 mars, då utskottet ska hålla en första öppen utfrågning i utredningen kring rysk inblandning i valet 2016.

”Syftade på övervakning i allmänhet”

Tidigare på måndagen tonade Vita huset ner anklagelserna om att Barack Obama skulle ha avlyssnat Donald Trumps telefoner före valet.

– Presidenten använde ordet ”avlyssning” inom citationstecken. Han syftade på övervakning i allmänhet under valkampanjen, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer under en pressträff på måndagen.

Han tillägger att Trump inte ”tror att president Obama gick upp och avlyssnade hans telefon personligen”.

Trump använde citationstecken i två av de fyra Twitter-inlägg där han anklagade Obama för avlyssning. Presidenten skrev inget om andra former av övervakning eller övervakning i allmänhet utan använde den specifika termen avlyssning i samtliga inlägg.

”Kan övervaka med mikro”

På söndagen fick Trumps rådgivare och tidigare kampanjchef Kellyanne Conway frågan om hon vet huruvida Trump Tower avlyssnades före valet i höstas.

– Det jag kan säga är att det finns många sätt man kan övervaka varandra på, tyvärr. Det var en artikel i veckan som tog upp att man kan övervaka någon genom telefoner, tv-apparater, det finns en rad vägar, mikrovågsugnar som blir till kameror och så vidare, sa Conway till Bergen County Record.

På Twitter skrev hon under måndagen att uttalandet inte syftade på anklagelserna om att Trump avlyssnats utan att även hon talade om övervakning i generella termer.

”Behöver bara lyfta luren”

Den republikanske senatorn John McCain krävde i en intervju med CNN på söndagen att Donald Trump antingen presenterar bevis eller tar tillbaka sina anklagelser mot Barack Obama.

Den kände Trumpkritikern säger även att Trump kan lösa situationen på ett ögonblick.

– Allt han behöver göra är att lyfta luren, ringa till CIA-chefen och den nationella underrättelsechefen och fråga vad som hände, säger McCain till CNN.

Kongressens talman Paul Ryan, även han republikan, hör till en grupp på åtta personer i kongressen som får ta emot säkerhetsklassad information. Han svarade på söndagen nej på en rak fråga från CBS om han känner till något som bevisar Trumps anklagelser.

Publicerad:

LÄS VIDARE