Polisen om olyckan: ”Väldigt ovanlig”

Uppdaterad 2022-02-07 | Publicerad 2022-02-06

SPISS. 15 laviner har svept med sig människor i Tyrolen de senaste dagarna, enligt polisen.

Men att fem personer dör i samma lavinolycka är högst ovanligt, berättar Stefan Eder som är chefsinspektör i området.

– Vi har olyckor varje vinter, och varje vinter dör människor på bergen. Men att fem personer dör, det sker väldigt sällan, säger han.

Det har gått två dygn sedan den 400 meter breda lavinen svepte med fem svenska medborgare i bergen ovanför den lilla byn Spiss i österrikiska alperna. Fyra av dem dog och en fick åka akut till sjukhus.

I en dal några kilometer bort ligger skidorten Nauders. Där har har många skidåkare hört talas om den fruktansvärda olyckan.

– Vi känner oss ledsna för de som dog. Men just här känner vi oss säkra, här är inte lika mycket snö, säger Tina Makowski.

Nauders är på många sätt motsatsen till Spiss, trots att orterna ligger så nära varanda. Här är det många barnfamiljer och ovana åkare som håller sig i pisten, till skillnad från Spiss som inte ens har några liftar - man får i stället gå upp får berget.

Skidåkaren Franz Gmelch hörde om olyckan på nyheterna.

– Jag hörde om det. Det är fruktansvärt att höra, men jag har hört att det är människor som går på tur. Jag tror de vet om vilka risker som fanns.

Väldigt ovanlig olycka

Utöver de svenska personer som drabbades i lavinen i Spiss dog också en österrikisk bergsguide.

Chefsinspektör Stefan Eder, på polisen i Tyrolen, menar att olyckan var väldigt ovanlig. Varje vinter inträffar det lavinolyckor, och varje vinter dör människor.

Personal från polis, räddningstjänst och fjällräddningen som tillsammans jobbade tillsammans för att försöka rädda männen har fått tillgång till professionell psykologisk hjälp.

– Det är inte ett lätt jobb de gör. De är professionella och hanterar sådana här olyckor ofta. Men att fem personer dör, det tillhör verkligen inte det vanliga.

”Vi är verkligen ledsna”

Vid foten till Spiss, vid skylten som välkomnar besökarna till byn, finns en minnesplats för de svenska männen. Spiss-bon Karin Jäger är en av dem som gått ner dit för att tända ett ljus.

– Vi är verkligen verkligen ledsna, alla här i byn. Det påverkar verkligen oss.

Det har varit mycket press, radio och tv som varit uppe i den lilla byn Spiss för att komma närmre vad som hände.

– Vi har satt ett ljus här för att visa alla i Sverige att vi är ledsna här.