Nu träder vaccinplikten i kraft i Österrike

TT

Publicerad 2022-02-05

Människor vilar efter att ha fått vaccinet på en vaccinationsinrättning i Wien. Arkivbild.

Människor över 18 år i Österrike som väljer att inte vaccinera sig riskerar från och med i dag böter på upp till drygt 36 000 kronor.

Vaccinationslagen, som klubbades igenom av det österrikiska parlamentet den 20 januari, och fick den formella underskriften av president Alexander Van der Bellen på fredagen, togs fram när den smittsamma omikronvarianten började spridas i november.

Åtgärden har stöd hos 60 procent av Österrikes befolkning, enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning. Men lagen är starkt polariserande och parlamentsomröstningen ackompanjerades av högljudda protester i Wiens innerstad.

– Inget annat land i Europa har följt efter oss vad gäller obligatorisk vaccinering, säger Manuel Krautgartner, som engagerat sig i motståndet mot vaccinationskravet, till AFP.

Den som inte vaccinerar sig riskerar böter på motsvarande på mellan 600 och 3 600 euro, motsvarande 6 000 till 36 000 kronor, beroende på ekonomiska förutsättningar. Vissa grupper är undantagna från plikten, däribland gravida kvinnor, som dock uppmanas att vaccinera sig.

Vaccinationstäckningen i Österrike ligger på 75,7 procent, visar siffror från i torsdags.

I grannlandet Tyskland pågår politiska diskussioner om att införa vaccinplikt. Förbundskansler Olaf Scholz och stora delar av den politiska mitten är för en sådan, medan bland andra ordföranden för Tysklands vaccinkommission är emot och något beslut har ännu inte fattas.

Rättad: I tidigare version angavs fel bötesbelopp i kronor i brödtexten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln