Varningen för svensk kyckling: ”Undvik den”

Uppdaterad 2021-11-17 | Publicerad 2021-11-16

Svensk kyckling får rött ljus i WWF:s köttguide för 2021.

Både klimatet och att kycklingarna växer för snabbt nämns som anledningar till stoppljuset.

– Man har kycklingraser som växer så snabbt att de får ont i benen och inte kan gå, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Världsnaturfonden WWF släpper varje år en köttguide som ska underlätta konsumenters val av produkter. Utifrån bland annat klimat och djurhållning kategoriseras kött som rött, gult eller grönt.

– Syftet med guiden är att göra det enklare för människor att äta hållbart, men för att det ska bli möjligt måste butikerna ta ett större ansvar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Tvärtstopp för haltande svensk fågel

Guiden granskar köttprodukterna utifrån fem kriterier: biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. I årets upplaga av guiden får svensk kyckling rött ljus. Enligt WWF borde ingen äta den.

– Svensk kyckling får rött ljus av två anledningar. Dels så har vi skärpt kraven gällande klimat och sen har vi lagt till ett kriterium för djurvälfärd, säger matexperten Anna Richert på WWF.

Det röda ljuset gäller den kyckling som inte är klassad som EU-ekologisk, Krav eller Svenskt sigill klimatcertifierad. Enligt WWF har majoriteten av svensk kyckling inte något av certifikaten.

– Kycklingarna behöver födas upp väldigt snabbt för att få lönsamhet och då har man raser som växer så snabbt att de får ont i benen och inte kan gå, säger Anna Richert.

”Välj bort köttet med rött ljus”, säger Anna Richert, matexpert på WWF.