Här slår bomberna ner i Kiev

Publicerad 2022-03-15

Ryska styrkor står utanför Kiev och väntar.

De lyckas inte ta sig in i staden.

I stället står de på avstånd och skjuter raketer och granater mot stadens gator och parker.

På vissa sätt ser Kiev ut som vanligt. Husen och vägarna ser på många platser ut som vanligt. Solen skiner. En äldre man med käpp och keps går genom en allé och plötsligt slår en raket ner i bostadshuset framför. En person uppges ha dött och sex har skadats, enligt lokala myndigheter i Kiev.

De ryska attackerna mot Ukrainas huvudstad fortsätter och enstaka explosioner sker då och då runt om i staden. Under natten mot tisdag har ett halvt dussin höga explosioner hörts i centrala Kiev.

Enligt Kievs stadsadministration träffades tre högre bostadshus, en kontorsbyggnad och en tunnelbanestation träffats och skadads av explosionerna. Fyra personer har hittills bekräftats döda, meddelar de lokala myndigheterna.

Mannen springer när raketen slår ner.

”Har blivit en fästning”

I Kiev är det numera tomt på gatorna och muller från striderna i stadens utkanter kan höras från stadens centrum, skriver frilansjournalisten Nolan Peterson som är i staden.

Peterson skriver från de södra delarna av Kiev att han inte vill avslöja några detaljer, men att hela landet har blivit en fästning.

De ryska styrkorna har de senaste dagarna inte gjort några större försök att inta staden. Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War bedömer att det kan vara så att Ryssland för tillfället inte har tillräckligt med trupper, elkraft och resurser för att kunna inleda en större offensiv för inta staden.

Ukrainska styrkor koncentrerar stora resurser för att försvara Kiev och de ryska försöken att omringa staden har inte lett till några större framgångar.

En äldre kvinna räddades ur sin lägenhet av brandmän på tisdagen.

Enligt ISW prioriterar Ryssland att få sin logistik att fungera och avvaktar just nu för att med tiden kunna samla tillräckligt mycket resurser runt Kiev för att kunna anfalla med sina trupper. Någonting som försenas av sabotageinsatser från det ukrainska försvaret.

I väntan på att kunna genomföra ett större anfall har Ryssland de senaste dagarna främst skjutit raketer, granater och robotar mot Kiev.

Samtidigt som bomberna slår ner i Kiev är flera europeiska premiärministrat på väg dit för att träffa presidenten.

Inför utegångsförbud

Med anledning av bombningarna har Kievs borgmästare, Vitaly Klitschko, under dagen utlyst ett utegångsförbud i huvudstaden från klockan 20.00 i kväll till och med torsdag.

– Du kan bara gå ut för att nå skyddsrum. Utegångsförbudet kommer att gälla fram till klockan 07.00 den 17 mars. Därför ber jag alla Kievbor att förbereda sig på att de kommer att behöva vara hemma i nästan två dagar eller, i händelse av ett larm, i ett skyddsrum, säger Klitschko i ett videoinlägg.

Flera premiärministrar på besök

Under morgonen meddelade premiärministrarna i Polen, Tjeckien och Slovenien att de i dag kommer besöka Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, rapporterar AFP.

De uppges resa dit via tåg och anledningen till besöket sägs vara att "bekräfta EU:s odelade stöd för Ukrainas suveränitet och självständighet."

Mötet sker samtidigt som särskilt områdena Irpin, Hostomel och Butja norr om staden fortsätts att attackeras av Ryssland.

– Många gator har förvandlats till ett virrvarr av stål och betong. Folk gömmer sig i källarna och vågar inte ens gå ut för evakuering, säger Kiev-regionens ledare Oleksij Kuleba enligt AP.

På måndagen bombades ett niovåningshus i Kiev.