Journalistik när den är som bäst

Aftonbladets Katarina Norrgrann har gjort skillnad – två gånger på en vecka

Bra journalistik ska göra skillnad.

Någon som lyckades med det förra veckan var reportern Katarina Norrgrann.

Aftonbladets Katarina Norrgrann.

Bengt Jäger hittades död på sitt köksgolv år 2013 men polisen skrev av fallet mer eller mindre direkt. Katarina, som ägnade veckor åt att intervjua anhöriga och läsa dokument, hittade åtta år senare inte mindre än 14 väldigt oklara omständigheter kring hans död.

Hur fick Bengt Jäger ett hål i huvudet?

Vem hade torkat upp blodet under bordet?

Och varför låg det en hammare på snön?

Se 200 sekunder om det mystiska dödsfallet i Latikberg:

Efter publiceringen valde alltså polisen att öppna en mordutredning. Enligt Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten, finns det ”åtgärder och förhör” som inte utfördes.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i bland annat SVT och lokaltidningarna – och nu ska även TV3:s ”Efterlyst” ta sig an fallet. Kanske får Bengts anhöriga svar och en mördare sitt rättmätiga straff.

– Jag är överväldigad. Jag grät väldigt mycket när jag fick beskedet. Det är som om en stor sten lyfts bort från mitt hjärta, sa Bengts bonusdotter Vanja Abrahamsson, 33.

Katarina Norrgrann är en av våra reportrar som varje dag sliter för att lyckas med vårt uppdrag: Förutom att rapportera nyheter ska vi också granska makten och avslöja saker som tidigare var okända för allmänheten. Och, helst ska man göra skillnad också.

Det gjorde Katarina – tillsammans med sina kollegor – inte mindre än två gånger på samma vecka.