Chockkurvan över svenska smittan: Kan behöva en fjärde dos

Kurvan över smittspridningen liknar en vägg

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2022-01-13

Smittspridningen i Sverige ökar kraftigt och ett nytt dygnsrekord har slagits.

Toppen på den väggliknande kurvan tros vara nådd i slutet av januari.

Sedan kan pandemin gå in i en ny fas.

– Då får man ju ta ställning till om det verkligen är rimligt att klassificera det här som en samhällsfarlig sjukdom, säger Anders Tegnell till SVT:s Aktuellt.

Coronapandemin är långt ifrån över.

Smittspridningen ökar kraftigt i landet och i Europa och väntas nå sin topp i slutet på januari enligt Folkhälsomyndigheten. Under torsdagen slogs ett nytt dygnsrekord med 25 657 nya fall.

Omikron är nu den variant som dominerar i Sverige.

– Smittspridningen kommer att nå sin topp i slutet på januari, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell på torsdagens presskonferens med FHM.

Kurva pekar spikrakt uppåt

En kurva över smittspridningen visar ett rullande medelvärde de senaste två veckorna. Kurvan bygger på nya smittade per dygn och visar en kraftig uppgång som tar fart från december.

– Vi har en väldigt snabb ökning av smittspridning som vi inte varit i närheten av tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Kurvan som bygger på statistik från Folkhälsomyndigheten visar en linje som liknar en vägg och pekar spikrakt uppåt i januari.

Samtidigt slogs även ett dygnsrekord med 25 657 nya fall på torsdagen.

Så många som möjligt behöver ta sin tredje dos, understryker Folkhälsomyndigheten. I vissa länder rekommenderas ett intervall för de som har varit sjuka i covid-19.

”Ser ingen anledning att vänta”

Anders Tegnell menar att om någon varit sjuk i covid-19 i Sverige ska den tredje dosen tas så fort personen blivit frisk från sjukdomen.

Alltså behövs inget tidsintervall för någon som varit sjuk i covid-19 och väntar på att få sin tredje dos.

– Vi kan inte se någon anledning till att man ska vänta. Jag hörde Rickard Bergström som påpekade att i Tyskland gör man detta för att man vill spara vaccin för man har en stor efterfrågan. Men i Sverige har vi gott om vaccin, säger Anders Tegnell.

Kan behöva en fjärde dos

En tredje dos ger ett högre skydd, men snart kan en fjärde dos behövas, åtminstone för vissa grupper.

– Det beror alldeles på hur den fortsatta utvecklingen blir. Åtminstone delar av befolkningen kommer med hyfsad sannolikhet att behöva en fjärde dos inför nästa vinter, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det beror på hur lång effekten efter den tredje dosen kommer att bli.

Den 12 januari infördes återigen restriktioner i samhället på grund av den ökade smittspridningen. Någonting som kritiserats på från flera håll.

Anders Tegnell menar att det i det rådande läget krävs flera skyddsnät.

– Vi befinner oss i en extrem situation nu. Vad vi har lärt oss från covid-19 är att ett skyddsnät räcker inte. Man behöver flera nät med olika typer av inskränkningar, rekommendationer och restriktioner för att få kontroll på detta. Speciellt när vi har en så stor smittspridning som vi har just nu, säger Anders Tegnell.

Först efter att toppen är nådd om två, tre veckor och vi har passerat den kan man börja fundera på hur covid-19 ska betraktas i fortsättning, menar Anders Tegnell.

I SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen sa han:

– Då får man ju ta ställning till om det verkligen är rimligt att klassificera det här som en samhällsfarlig sjukdom.