Lucas, 19, var ombord på skräckplanet: ”Hade änglavakt”

Uppdaterad 2022-07-13 | Publicerad 2022-07-12

Lucas Nyman, 19, satt på planet som var sekunder från att krascha i Paris i våras.

Något han förstod först i dag efter att ha läst Aftonbladets artikel.

– Man inser hur nära döden man var, det är en obehaglig känsla.

Lucas Nyman, som bor i Täby strax utanför Stockholm, fick upp notisen från Aftonbladet på tisdagskvällen om flygplanet som var knappt två meter från att krascha.

– Jag är själv flygrädd och tyckte det lät spännande, jag trodde det var något som hade hänt i dag.

Lucas Nyman, 19.

Arlandaplanet var bara sekunder från krasch

Men han när han fortsatte läsa dök detaljer upp som var obehagligt bekanta: Arlanda, flygplatsen Charles de Gaulle, flygbolaget Norwegian.

Sedan såg han datumet och alla pusselbitar föll på plats.

– Man tänker att det är så sällan något sådant händer. Nu förstår man att vi var sekunder från att krascha, säger han.

”Såg ingenting från rutorna”

Lucas och hans pappa skulle till Paris på affärsresa tillsammans med två kunder. Under hela resan var det dålig sikt och så även vid landningen.

– Man såg ingenting ut från rutorna. Sen när vi närmade oss landningsbanan märkte vi att planet kom in en ganska dålig vinkel, det kändes olägligt att landa så.

Lucas och hans pappa befann sig ombord på en Airbus A320 från Airhub Aviation.

Han beskriver att det kändes som att de var cirka åtta meter över marken. Nu har han förstått att de bara var 1,8 från marken när planet plötsligt vände uppåt.

– Jag trodde att det var vattenplaning och att det var därför vi lyfte igen. Just den där aggressiva accelerationen sa någonting om själva händelsen. Det kändes inte helt tryggt på planet sen, man märkte hur folk började vrida på sig, säger Lucas.

”Under all kritik”

Flygresan slutade bra och sedan har Lucas inte tänkt mer på vad som faktiskt hände. Han har inte heller hört något från flygbolaget.

I den franska luftfartsmyndighetens rapport kritiseras personalen i flygledartornet för att ha uppgett felaktiga höjdmeter till det inkommande planet. Piloterna skyller problemen på flygledartornet och det dåliga vädret, men klandras också för att ha haft fel inställningar på höjdmätaren i cockpiten.

– Det är väldigt olyckligt att det blivit fel på mätaren. När det handlar om folks liv är det under all kritik att sånt här får inträffa, säger Lucas.

Kommer inte flyga igen

Nu känner han att han och de andra passagerarna haft osannolik tur.

– 1,8 meter, det är ungefär så lång man själv är, det är ingenting. Att vända ett plan på den höjden, det är otroligt. Det var änglavakt.

– Men jag tror faktiskt inte jag kommer sätta mig på ett flyg igen.

Följ ämnen i artikeln