Eldupphör efter våldsam sammandrabbning

TT-AFP

Publicerad 2022-01-28

En kirgizisk soldat nära gränsen till Tadzjikistan. Arkivbild.

Två personer har dödats och tio har skadats i nattens sammandrabbningar vid gränsen mot Kirgizistan, uppger Tadzjikistan.

Länderna har sedan nått en uppgörelse om eldupphör.

Tidigt på fredagen meddelade länderna sedan att de kommit överens om ett eldupphör efter den senaste sammandrabbningen vid den omstridda gränsen, där över 50 människor dödades i fjol.

Länderna är överens om att dra tillbaka sina styrkor, samordna patrullering av gränsen och att säkra trafikflödet på en väg som går mellan länderna.

”Just nu är situation vid gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan stabil. Orsakerna och faktorerna till gränskonflikten studeras av en gemensam kommission av relevanta strukturer från båda parter”, står det i ett uttalande från det Tadzjikistans nationella säkerhetskommitté.

Kirgizistans hälsodepartement sade på fredagen att minst elva av landets medborgare skadats. Närmare 1 500 kirgiziska medborgare har evakuerats från byar nära platsen där sammandrabbningen ägde rum.

De aktuella striderna kom efter att tadzjikier blockerat en väg mellan två kirgiziska städer som passerar tadzjikiskt territorium. Vägen öppnades efter förhandlingar, men därefter inleddes beskjutningarna, allt enligt kirgiziska uppgifter – från tadzjikistanskt håll har uppgifterna varit knapphändiga.