Ardalan Shekarabi: Det började som ett statement

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2022-01-01

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är nästan alltid klädd i fluga.

Klart man undrar varför.

– Från början var det en politisk manifestation, säger han.

Följ ämnen
Iran

När vi träffar honom på departementet är han för ovanlighetens skull inte klädd i fluga. Men ändå. Sedan Ardalan Shekarabi utsågs till civilminister 2014 har flugan varit hans signum.

– Jag växte upp i 1980-talets Iran då fundamentalisterna förbjöd väldigt mycket. Kvinnor tvingades ha slöja och män skulle inte ha slips och inte fluga. I skolan fanns en särskild propagandalärare som på morgonen inspekterade våra kläder så att vi inte hade några västerländska symboler.

– När fundamentalister ville prata nedsättande om sådant som de såg som västerländska liberaler använde de det persiska ordet ”fokoli”, vilket innebär ”den som bär fluga”.

– Så jag har alltid haft en positiv bild av flugan som en symbol för motståndet mot islamisterna.

Tynande tillvaro sedan 1960-talet

Men det var först när han skulle tillträda som civilminister som han bytte slipsen mot en fluga. Först gjorde han det som en kul grej och en tyst markering mot islamismen. Men sedan den dagen är fast.

– Ja, i dag bär jag nästan aldrig slips.

Ardalan Shekarabi fick nyligen överta en stor samling flugor från en äldre flugentusiast i Blekinge. ”Jag hade många flugor från början men det här berikade mig med många fler. Det är bland det finaste jag har fått. Det skulle vara kul att tacka personligen någon gång om möjligheten dök upp” säger han.

Flugan hade sina sista glansdagar för 50-60 år sedan. I dag för den en tynande tillvaro längst bak i herrekiperingarna. Den här artikeln är i sig ett mått på hur pass ovanlig den har blivit. Så flugbärarna är få – och de håller uppenbarligen koll på varandra.

För en tid sedan fick Ardalan Shekarabi ett handskrivet brev från en äldre man i Blekinge som nått den punkt i livet då han inte längre hade användning av sina flugor.

– Han skrev: ”Vill du ha dem så kryssa i ett ja och skicka tillbaka brevet till mig så ska jag skicka mina flugor till dig.”

Fick överta hela samlingen

Så ministern satte ett kryss på talongen och skickade tillbaka brevet. Kort därefter anlände ett paket med ett stort antal exklusiva sidenflugor inslagna i sidenpapper och sorterade efter olika modeller.

– Jag har några av dem här, säger Ardalan Shekarabi.

Från ett skåp på arbetsrummet på socialdepartementet plockar han fram en bunt flugor, noggrant inslagna i sidenpapper. De äldsta ser ut att vara från början av 1960-talet.

– Jag ser framför mig att det här är en man som verkligen älskar fluga och som har burit de här i hela sitt liv och som kommit till en situation i livet då han inser att han inte kommer att ha användning för dem mer. Och då ser han till att någon annan får det. Snacka om cirkulär användning.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) visar upp sin samling med flugor.