Nu ställer vi om till vintertid

Publicerad 2023-10-25

Grattis! Du får en bonustimme.

I helgen ställer vi om till vintertid.

Sista helgen i oktober är här. Det innebär att vi ställer om till vintertid, eller normaltid som det också kallas.

Natten mellan lördag den 28 oktober och söndagen den 29 oktober säger vi hejdå till sommartiden för den här gången och välkomnar vintertiden som kommer pågå till den 31 mars 2024.

Och ja, den är en tidomställning av den lyxiga sorten, när vi får en timme extra.

När klockan slår om till 03 blir den 02 igen och vips får vi lite bonustid. Perfekt för både morgontrötta och nattsuddare.

Fram eller tillbaka?

Nu för tiden ställer de allra flesta mobiler och datorer om sig till vintertid automatiskt. Men det är lätt att glömma ugnsklockan, armbandsuret och bilen.

Minnesregeln brukar vara:

När utemöblerna och grillen åker fram (på våren) dras klockan fram. När trädgårdsmöblerna ställs tillbaka in i förrådet igen dras klockan tillbaka.

Minnesregel lyder när trädgårdsmöblerna ställs fram ställer vi fram klockan och när de ställs tillbaka in i förrådet på hösten då drar vi tillbaka klockan.

Och det lär inte vara sista gången vi ställer om. Inom EU vill många sluta ställa om klockan två gånger per år. Man hade till och med satt en deadline – i våras skulle ha varit sista gången vi ställde om klockan. Men EU:s länder kunde inte enas.

Så godnatt till sommartiden – och njut av din extratimme!

ANNONS

Följ ämnen i artikeln