Polisen rustar för nya protester i Washington: ”Håller mig undan”

Publicerad 2021-09-18

WASHINGTON DC. Nationalgardet står redo att gripa in, och polisen rustar för potentiellt våld i USA:s huvudstad.

Inför lördagens protest framför kongressbyggnaden, vill myndigheterna göra allt för att undvika en upprepning av säkerhetshaveriet under 6 januariattacken.

– Jag kommer hålla mig undan, säger 26-åriga Rachel McClusky, i DC. 

Det massiva stålstängslet, som restes efter stormningen 6 januari, inhägnar återigen USA:s kongressbyggnad. 

Kringliggande gator har spärrats av och polisen söker av området med bombhundar. 

Christine Walker, 52, som är ute på promenad, studerar säkerhetsarbetet på ett par meters avstånd. 

– Det är så sorgligt och gör mig ledsen att vi måste barrikadera kongressen igen, säger hon. 

Dottern Rachel McClusky, som står intill, instämmer.

– Jag hoppas att det inte det sker något. Fast vem vet, med tanke på vad som hände 6 januari?

Varnar för våld

Inte bara staketet har rests på nytt. 

Nationalgardet står redo att ingripa vid en nödsituation, nya kameror med översikt över kongressområdet har satts upp, och kongressledamöter har informerats om helgens säkerhetsplaner.

Polisen rustar för nytt potentiellt våld i Washington.

Orsaken är lördagens ”Justice for J6”. En demonstration framför kongressen, som anordnas för att stötta de som människor som greps efter stormningen 6 januari. 

Mötet organiseras av Trumps före detta kampanjarbetare, Matt Braynard, och hans organisation Look Ahead America, som kräver att USA:s justitiedepartement lägger ner åtalen mot de som attackerade byggnaden. 

Runt 700 personer väntas närvara vid dagens demonstration. Det vill säga,  betydligt färre än den folkmobb av tusentals Trumpsupportrar och högerextremister som överrumplade polisen för åtta månader sedan, samtidigt som Joe Bidens seger i presidentvalet fastställdes i kammaren. 

Men USA:s inrikessäkerhetsdepartement varnar för potentiellt våld från personer inblandade i lördagens demonstration. 

”Vi är medvetna om ett litet antal nya hot om våld på nätet som refererar till den planerade sammankomsten”, skriver myndigheten i ett utlåtande. 

I början av september förekom hot på sociala medier om att storma kongressen natten före demonstrationen, enligt departementet. En person ska ha kommenterat att man ville kidnappa en namngiven kongressledamot. Andra talade om att rikta in sig på judiska institutioner, tjänstemän och ”liberala kyrkor” i samband med demonstrationen.

Samtidigt har myndigheterna inte sett konkreta planer på sådana handlingar, rapporterar New York Times. 

Även om det inte finns något som talar för en ny storskalig protest, vill säkerhetsdepartementet sprida information om de som väntas anlända till DC, och det faktum att liknande möten planeras i 15 andra delstater. 

”Ensamma gärningsmän och små grupper kan mobilisera till våld med liten eller ingen varning”, varnar departementet sin skriftliga säkerhetsanalys. 

"Särskilt som svar på konfrontativa möten med upplevda motståndare, eller en uppmaning om eskalering av nyckelpersoner”.

Christine Walker, 52, tillsammans med dottern Rachel McClusky, 26.

Uppmanat sina medlemmar att inte dyka upp

Under dagen planeras även en motprotest på Freedom Plaza i Washington, drygt en kilometer från demonstrationsplatsen. ”Vilket ökar risken för våld”, skriver säkerhetsdepartementet. 

Det finns även motstridiga rapporter om att vissa medlemmar i våldsbejakande högerextrema rörelser, så som Proud Boys och Oath Keepers – grupperingar som närvarade den 6 januari – kan komma att delta i lördagens sammankomst. 

Men i krypterade chattar, för Proud Boys och Trumpsupportrar, har man uppmanat sina medlemmar till att inte komma. 

En orsak är att konspirationsteoretiker och högerextrema grupper verkar tro att protesten är skapad av infiltratörer från myndigheterna, för att gripa alla som dyker upp. 

Kongressledamöter har sagt att säkerhetsförberedelserna inför lördagen verkar bättre jämfört med inför 6 januari. Även då cirkulerade hot om våldsamheter öppet på nätet, ändå var polisen oförberedd. Det tog timmar innan nationalgardet kunde aktiveras. 

Den här gången har man utfärdat en nöddeklaration, som låter poliser från andra departement kliva in i rollen som poliser på Kapitoliums mark. Om det skulle behövas. 

Myndigheterna har, enligt CNN, bekräftat att man hoppas att en stark polisnärvaro ska ha en avskräckande effekt. 

En taktik polisen använt sig av två gånger tidigare i år: Vid presidentinstallationen den 20 januari, och Qanon-konspirationen 4 mars om att Trump skulle bli president igen den. 

Då förverkligades aldrig hoten.

Kelley Finn, 62, dök upp i en stor Trump-mask.

”Orolig för att det blir våldsamt”

I intervjuer med amerikansk media säger arrangören Matt Braynard att det lördagens möte är en helt fredlig protest och att de uppmanat folk till att inte dyka upp i några t-shirts, flaggor eller skyltar som främjar några politiska kandidater. Han hävdar att det inte är en pro-Trumpdemonstration.

Det hindrade inte Kelley Finn, 62, från att dyka upp på platsen med en stor Trump-mask, dagen innan mötet. 

– Jag är orolig för att det blir våldsamt under lördagens protest. Men inte från oss – det är motdemonstranter som kommer attackera, säger hon till Aftonbladet under fredagskvällen. 

Kelley, anser att det var ”idioter som stormade kongressen i januari”, men anser ändå att de behandlas orättvist. 

– De är inga terrorister som ”fake news” försöker få det till, säger hon. 

Flera av de som stormade kongressen har sagt att de bara följde Donald Trumps uppmaningar den 6 januari, om att ”marschera mot kongressen” och ”slåss så in i helvete” för sitt land, eftersom han anser att valsegern stulits från honom.

Sedan dess har Trump fortsatt att sprida felaktiga påståenden om att presidentvalet. Något experter varnar för kan leda till mer våld från inhemska extremister. 

Så sent som i torsdags släppte Trump skriftligt uttalande där han, utan att nämna lördagens demonstration, sa: ”Våra hjärtan och tankar är med de människor som förföljs så orättvist efter 6 januariprotesten”. 

Han avslutade med: ”RÄTTVISAN KOMMER SEGRA!”.

Den här gången har de flesta republikanska politiker antingen inte talat om lördagens demonstration, eller spelat ner betydelsen av den. 

Men Lindsey Graham, republikansk senator, som en gång var nära allierad till Trump, och senare har sagt att Trumps eftermäle blivit skamfilat efter stormningen, menar att polisen måste vara på tårna i helgen. 

– De måste hålla en hård linje, kompis, säger han till New York Times.

– Om någon inte inte sköter sig, måste de slå ner dem.

”Vi tar inga chanser den här gången”

Flera kongressledamöter som befann sig inne i Kapitolium under stormningen 6 januari, chockades och traumatiserades av händelsen där totalt fem personer miste livet, och 140 poliser skadades. 

Under en presskonferens på fredagen sa Thomas Manger, chef för Kongresspolisen, att det är svårt att veta om de hot som de tagit emot inför lördagen är trovärdiga eller inte. 

– Vi vet att det vi hörde före 6 januari visade sig vara trovärdigt, så vi tar inga chanser den här gången. 

Mamma Christine Walker och dottern, Rachel McClusky, står kvar en stund vid Kapitolium. Ett par turister stannar och tar bilder. En karavan av polisbilar kör förbi.

Christine skakar på huvudet gällande de fortsatta hoten mot kongressen, och påståenden om att valet var riggat. 

– Det är svårt att tro att vi har det så här i vårt land. Jag hoppas att vi kan vända blad snart, säger hon. 

Rachel tror och hoppas att det inte blir några stora sammandrabbningar i helgen. Men hon är glad över att poliserna verkar ta säkerheten på allvar den här gången. 

– Oavsett vad som händer tänker jag hålla mig långt härifrån.